Focaccia – czyli rodzaj włoskiego pieczywa, które możecie zjeść samodzielnie, jako bazę kanapek, czy dodatek do zupy. Bardzo dobrze się mrozi. Odmian jest wiele, nam najbardziej smakuje ta najprostsza, wyłącznie z solą, choć pyszne są również wersje z rozmarynem, suszonymi pomidorami, czy oliwkami. Przepis znalazłam u Marty, która wykorzystuje metodę bez zagniatania z powolną fermentacją. Sprawia ona, że ciasto nabiera odpowiedniej konsystencji i ma pyszną, chrupiącą skórkę. Pomimo niewymagających składników w tym tkwi cały sekret jej niesamowitego smaku : ) Polecam!!!
Foccacia przepis
Składniki (blacha 33×23 cm):
- 500 g mąki pszennej (około 3 i 1/2 szklanki)
- 375 ml wody (1 i 1/2 szklanki )
- 1 i 1/2 łyżeczki soli
- 4 g suchych drożdży
- 2 – 4 łyżki oliwy
- sól do posypania (u mnie gruboziarnista)
Do dużej miski przełożyć mąkę, wodę, sól i drożdże. Wymieszać składniki przy pomocy silikonowej szpatułki tylko do momentu połączenia się składników i mąka nie będzie widoczna. Ciasto na chwilę wyjąć z miski (lub przesunąć je na brzeg) przy pomocy szpatułki – będzie się lepić, tak ma być. Do miski wlać 2 łyżki oliwy i ponownie włożyć ciasto, obrócić, żeby zanurzyło się w oliwie z każdej strony. Miskę szczelnie przykryć silikonową matą, pokrywką lub folią spożywczą i włożyć do lodówki na 8-24 godzin. Po tym czasie formę do pieczenia niedbale posmarować łyżką oliwy i przełożyć ciasto z miski do formy. Rozciągnąć ciasto palcami, robiąc w nim wgniecenia i zostawić do wyrastania w ciepłym miejscu pod przykryciem na około 1,5-3 godzin. Piekarnik mocno rozgrzać do 250 stopni. Wyrośnięte ciasto odkryć i delikatnie zrobić kilka dziurek palcem, delikatnie oblać oliwą, oprószyć solą i włożyć do gorącego piekarnika. Piec 16 – 20 minut do momentu, aż focaccia będzie rumiana.
Smacznego!
Więcej inspiracji na drożdżowe wypieki znajdziecie tutaj.