Site icon marta-gotuje.pl

Flamkuchen (Tarte Flambée)

Flamkuchen, zwany również jako Tarte flambée to klasyczne danie kuchni niemieckiej i francuskiej. Z wyglądu przypomina bardziej pizzę niż tartę, ale niezależnie od formy jedno jest pewne, flamkuchen jest przepyszny i prosty do zrobienia. W oryginalnym przepisie wykorzystuje się creme fraiche, ale ze względu na jej trudną dostępność w Polsce, z powodzeniem można wymieszać śmietanę z serkiem kanapkowym, aby uzyskać podobną konsystencję. Polecam!!!

Składniki na ciasto:

Drożdże rozpuścić w wodzie. Dodać pozostałe składniki i wymieszać na jednolitą masę. Wyrabiać przez ok. 7 minut (ręcznie na stolnicy lub przy użyciu robota kuchennego), a następnie przełożyć do natłuszczonej oliwą miski, przykryć folią spożywczą. Przełożyć do lodówki na całą noc lub dzień (12-24 godz). Po wyjęciu z lodówki, ciasto lekko zagnieść, odstawić na 90 minut, aby się ogrzało. Następnie podzielić na 8 części i odstawić na 60 minut do garowania. Przygotować nadzienie.

Opcja z ciastem ekspresowym bez wyrastania:

Wszystkie składniki zagnieść na jednolite ciasto. Podzielić na 8 części.

Składniki na nadzienie:

Cebule posiekać w kostkę, zeszklić na maśle. Śmietanę wymieszać z serkiem, boczek pokroić w kostkę. Każdy kawałek ciasta cienko rozwałkować i ułożyć na obsypanych mąką blatach. Wierzch posmarować śmietaną wymieszaną z serkiem, posypać cebulą i kostkami boczku. Piekarnik rozgrzać do maksymalnej temp. (co najmniej 250 C). Wstawić blachę do piekarnika i piec przez 10-12 minut, aż boki ciasta będę mocno przyrumienione. Wyjąć z piekarnika, pokroić w poprzek na paski, podawać ciepłe.

Smacznego!

Inspiracja „Chleb domowa piekarnia” P. Kucharski

Exit mobile version