Flamkuchen, zwany również jako Tarte flambée to klasyczne danie kuchni niemieckiej i francuskiej. Z wyglądu przypomina bardziej pizzę niż tartę, ale niezależnie od formy jedno jest pewne, flamkuchen jest przepyszny i prosty do zrobienia. W oryginalnym przepisie wykorzystuje się creme fraiche, ale ze względu na jej trudną dostępność w Polsce, z powodzeniem można wymieszać śmietanę z serkiem kanapkowym, aby uzyskać podobną konsystencję. Polecam!!!
Składniki na ciasto:
- 10 g świeżych drożdży
- 300 ml wody
- 500 g mąki pszennej typ 750
- 5 g soli (1/2 łyżeczki)
Drożdże rozpuścić w wodzie. Dodać pozostałe składniki i wymieszać na jednolitą masę. Wyrabiać przez ok. 7 minut (ręcznie na stolnicy lub przy użyciu robota kuchennego), a następnie przełożyć do natłuszczonej oliwą miski, przykryć folią spożywczą. Przełożyć do lodówki na całą noc lub dzień (12-24 godz). Po wyjęciu z lodówki, ciasto lekko zagnieść, odstawić na 90 minut, aby się ogrzało. Następnie podzielić na 8 części i odstawić na 60 minut do garowania. Przygotować nadzienie.
Opcja z ciastem ekspresowym bez wyrastania:
- 400g mąki pszennej
- 4 łyżki oleju
- 250 ml wody
- szczypta soli
Wszystkie składniki zagnieść na jednolite ciasto. Podzielić na 8 części.
Składniki na nadzienie:
- 3 duże cebule
- 2 łyżki masła
- 200 g kwaśnej, gęstej śmietany 18%
- 100 g śmietankowego serka kanapkowego, dobrej jakości
- 200 g surowego, wędzonego boczku
Cebule posiekać w kostkę, zeszklić na maśle. Śmietanę wymieszać z serkiem, boczek pokroić w kostkę. Każdy kawałek ciasta cienko rozwałkować i ułożyć na obsypanych mąką blatach. Wierzch posmarować śmietaną wymieszaną z serkiem, posypać cebulą i kostkami boczku. Piekarnik rozgrzać do maksymalnej temp. (co najmniej 250 C). Wstawić blachę do piekarnika i piec przez 10-12 minut, aż boki ciasta będę mocno przyrumienione. Wyjąć z piekarnika, pokroić w poprzek na paski, podawać ciepłe.
Smacznego!
Inspiracja „Chleb domowa piekarnia” P. Kucharski