FIT Tarta z truskawkami i twarożkiem

Bardzo prosta do przygotowania tarta z truskawkami i twarożkiem z kokosową nutą : ) A to wszystko w zdrowej wersji, więc możecie sięgnąć po nią bez wyrzutów sumienia. Polecam!


Fit tarta z truskawkami

Składniki na ciasto:

  • 120 g mąki pszennej lub orkiszowej
  • 20 g mąki kokosowej
  • 60 g twarogu półtłustego
  • 40 ml mleka
  • 2 białka (z jajek wielkości L)

Składniki na nadzienie:

  • 190 g twarogu półtłustego
  • 25 g musu kokosowego (można pominąć, jeśli nie chcecie kokosowego posmaku)
  • 2 żółtka (z jajek wielkości L)
  • 1/2 łyżki cukru trzcinowego
  • ok. 250 g truskawek

Wszystkie składniki na ciasto dokładnie zmiksować robotem kuchennym lub zagnieść ciasto ręcznie. Schłodzić w lodówce przez ok 30 minut. Po tym czasie rozwałkować na papierze do pieczenia na kształt przypominający koło. Składniki na nadzienie zmiksować (poza truskawkami, które pokroić w plasterki). Przełożyć na rozwałkowane ciasto, zostawiając 2-3 cm wolnego ciasta od brzegu. Na masę serową ułożyć truskawki. Wolne brzegi ciasta założyć do środka, lekko dociskając, aby się zlepiły. Piec w piekarniku rozgrzanym do 175 C (termoobieg) przez ok. 25-30 minut.

Smacznego!


Tarta z truskawkami przepis


Zdrowa tarta z owocami przepis


Tarta z truskawkami i twarożkiem przepis

Inspiracja

Komentarzy: 28

  1. Aga
    6 czerwca 2018 / 11:28

    Wygląda przepysznie 🙂 a u Was jeszcze bez kwitnie?

    • Marta
      Autor
      6 czerwca 2018 / 11:42

      Dziękuję 🙂 Bzu niestety już nie ma, ale trochę zdjęć z tego okresu jeszcze mi zostało 😉

  2. Isia
    6 czerwca 2018 / 13:10

    Fit czy nie biorę w ciemno 😊

    • Marta
      Autor
      7 czerwca 2018 / 0:10

      Bardzo mi miło 🙂

  3. Ewa
    6 czerwca 2018 / 13:55

    Kokos i truskawki najlepsze połączenie 🙂

    • Marta
      Autor
      7 czerwca 2018 / 0:11

      W takim razie tarta na pewno Ci posmakuje 🙂

  4. Majka
    6 czerwca 2018 / 14:01

    Piękne galette ❤️ Jeszcze dziś przygotuję 👍

    • Marta
      Autor
      7 czerwca 2018 / 0:11

      Dziękuję i smacznego 🙂

  5. Danka
    6 czerwca 2018 / 15:13

    Cudowna <3

    • Marta
      Autor
      7 czerwca 2018 / 0:11

      Dziękuję <3

  6. NNN
    6 czerwca 2018 / 15:57

    Na jakiej wielkości formę taka ilość składników?

    • Marta
      Autor
      7 czerwca 2018 / 0:12

      To jest tarta rustykalna – galette, pieczona bez formy 🙂

  7. Ola
    7 czerwca 2018 / 12:40

    Wyszła pysznie 🙂

    • Marta
      Autor
      15 czerwca 2018 / 11:26

      Super, że posmakowała 🙂

  8. Domi
    7 czerwca 2018 / 22:53

    Mega!

    • Marta
      Autor
      15 czerwca 2018 / 11:26

      Bardzo się cieszę, że przypadła do gustu 🙂

  9. Weronika
    20 czerwca 2018 / 20:53

    Co zrobiłam nie tak? Na masie z sera i truskawek bulgocze mi „woda” a ser w środku nie doszedł 🙁 a takiego miałam smaka patrząc na Twój przepis. Proporcje i wykonanie zgodnie z Twoim opisem…

    • Marta
      Autor
      21 czerwca 2018 / 9:32

      Trudno mi tak na oko stwierdzić co poszło nie tak 🙁 Czy użyłaś sprawdzonego twarogu, czy innego serka? Być może truskawki puściły wyjątkowo dużo soku, stąd taki problem 🙁

  10. 30 czerwca 2018 / 13:51

    super pomysł na ciasto 🙂 kokosowe smaki bardzo lubię i mam akurat pastę do zużycia w lodówce 😀
    nawet z innymi owocami będzie pyszna 🙂

    • Marta
      Autor
      1 lipca 2018 / 0:38

      Polecam, pycha 🙂

  11. Monia
    26 maja 2019 / 12:25

    Wspaniała dziękuję 😁

    • Marta
      Autor
      8 czerwca 2019 / 2:16

      Miło mi, że posmakowała 🙂

  12. Joasia
    13 września 2019 / 8:21

    Pyszna zrobiłam ze śliwkami 😋

    • Marta
      Autor
      13 września 2019 / 12:55

      Super, że posmakowała 🙂

  13. Aga
    12 czerwca 2020 / 13:41

    Pycha będzie powtórka 🙂

    • Marta
      Autor
      13 czerwca 2020 / 8:08

      Bardzo się cieszę, że posmakowała 🙂

    • Marta
      Autor
      26 czerwca 2023 / 16:09

      Dziękuję i polecam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
16 − 2 =