Przepyszna fit tarta z twarogowym kremem truskawkowym i owocami. Jest bardzo łatwa w przygotowaniu, ze zdrowych składników, więc bez wyrzutów sumienia można sięgnąć po kolejny kawałek : ) Połączenie czekoladowego spodu z kremowym nadzieniem na pewno podbije Wasze serca, a to za sprawą kolejnej pyszności, która pojawiła się w mojej kuchni – kremu Nutwhey Strawberry. Krem jest gęsty, więc super sprawdzi się w wypiekach, ale można nim również posmarować pieczywo, naleśniki, czy gofry. Ma bardzo naturalny truskawkowy smak i dużą zawartość białka. Nie zawiera oleju palmowego i soli. Koniecznie wypróbujcie!!
Składniki na kruchy spód (tortownica o średnicy 18 cm – 8 porcji):
- 25 g płatków migdałowych
- 40 g płatków owsianych górskich
- 40 g mąki orkiszowej
- 2 łyżki kakao
- 35 g oleju kokosowego
- 2 łyżki syropu klonowego
Płatki migdałowe zmiksować blenderem z płatkami owsianymi na drobny pył. Dodać mąkę orkiszową, kakao i wymieszać. W małym garnuszku roztopić olej kokosowy wraz z syropem klonowym. Przelać do suchych składników i wymieszać łyżką. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód przełożyć przygotowane ciasto, dokładnie wylepić dno i delikatnie wyższe brzegi. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez 15 minut. Wyjąć z piekarnika i wystudzić.
Składniki na truskawkową masę:
- 100 g kremu NUTWHEY STRAWBERRY
- 100 g twarogu półtłustego
Truskawkowy krem dokładnie zmiksować z twarogiem, przełożyć na przestudzony spód, wyrównać. Udekorować owocami.
Dekoracja:
- garść świeżych owoców (70 g) np. truskawki, borówki
Smacznego!
Poziom trudności: łatwy
1 porcja zawiera: 198 kcal, Białka 7,14 g; Tłuszcze 12,45 g; Węglowodany 15,93 g; Błonnik 1,72 g
*Wpis powstał przy współpracy z ALLNUTRITION