Któż z nas nie kocha placków ziemniaczanych? : ) W moim domu nazywano je plendzami i podawało się z cukrem, w rodzinie mojego Męża obowiązkowym dodatkiem była śmietana : ) Przywołują same miłe wspomnienia z dzieciństwa, ale smażenie na głębokim tłuszczu nigdy nie było ich zaletą, więc nie mogły pojawiać się zbyt często. Na szczęście istnieje idealna alternatywa na chrupiące placki ziemniaczane w zdrowej odsłonie! Zamiast smażenia, pieczemy je w piekarniku, a mąkę pszenną zastępujemy gryczaną, dzięki czemu otrzymujemy również wersję bezglutenową. Same plusy. Polecam!!!
- 1,3 kg – 1,5 kg ziemniaków
- 1 jajko (wielkość L)
- 2 łyżki mąki gryczanej
- duża szczypta soli morskiej
- 1-2 łyżki oleju rzepakowego
Ziemniaki obrać, zetrzeć na małych oczkach tarki. Dokładnie odcisnąć i odlać pojawiającą się wodę (można na chwilę odstawić na bok). Dodać jajko, mąkę i sól, dokładnie wymieszać. Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, łyżką nakładać ziemniaczaną masę- formując zwarte placki. Piec w piekarniku rozgrzanym do 190 C (termoobieg + górna grzałka) przez 20 minut, po tym czasie uchylić drzwiczki piekarnika i szybko posmarować wierzch placków sylikonowym pędzelkiem namoczonym w oleju. Dopiekać kolejne 10 minut, do czasu aż ładnie się zarumienią.
Smacznego!