Fit placki ziemniaczane z piekarnika

Któż z nas nie kocha placków ziemniaczanych? : ) W moim domu nazywano je plendzami i podawało się z cukrem, w rodzinie mojego Męża obowiązkowym dodatkiem była śmietana : ) Przywołują same miłe wspomnienia z dzieciństwa, ale smażenie na głębokim tłuszczu nigdy nie było ich zaletą, więc nie mogły pojawiać się zbyt często. Na szczęście istnieje idealna alternatywa na chrupiące placki ziemniaczane w zdrowej odsłonie! Zamiast smażenia, pieczemy je w piekarniku, a mąkę pszenną zastępujemy gryczaną, dzięki czemu otrzymujemy również wersję bezglutenową. Same plusy. Polecam!!!


Chrupiące placki ziemniaczane z piekarnika
Składniki (ok. 8 placków – wielkość jak na zdjęciu):

  • 1,3 kg – 1,5 kg ziemniaków
  • 1 jajko (wielkość L)
  • 2 łyżki mąki gryczanej
  • duża szczypta soli morskiej
  • 1-2 łyżki oleju rzepakowego

Ziemniaki obrać, zetrzeć na małych oczkach tarki. Dokładnie odcisnąć i odlać pojawiającą się wodę (można na chwilę odstawić na bok). Dodać jajko, mąkę i sól, dokładnie wymieszać. Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, łyżką nakładać ziemniaczaną masę- formując zwarte placki. Piec w piekarniku rozgrzanym do 190 C (termoobieg + górna grzałka) przez 20 minut, po tym czasie uchylić drzwiczki piekarnika i szybko posmarować wierzch placków sylikonowym pędzelkiem namoczonym w oleju. Dopiekać kolejne 10 minut, do czasu aż ładnie się zarumienią.

Smacznego!

Komentarzy: 35

  1. Ziemiakożerca
    5 lutego 2018 / 10:37

    Pysznie wyglądają 🙂 Będę dziś robić 🙂

    • Marta
      Autor
      6 lutego 2018 / 22:48

      Super, mam nadzieję, że posmakowały 🙂

  2. Ania
    5 lutego 2018 / 13:04

    Super ja dodaję jeszcze cebulę do smażonych czy tu też będzie pasować?

    • Marta
      Autor
      6 lutego 2018 / 22:48

      Tak 🙂

  3. Zuza
    5 lutego 2018 / 13:25

    Pycha 🙂

    • Marta
      Autor
      6 lutego 2018 / 22:49

      Super, że posmakowały 🙂

  4. Ives
    5 lutego 2018 / 13:59

    Robiłam kiedyś z piekarnika ale w ogóle mi się nie zarumieniły… wypróbuję Twój patent z olejem i dam znać 🙂

    • Marta
      Autor
      6 lutego 2018 / 22:49

      Będę czekać na wiadomość 🙂

  5. Agusia
    5 lutego 2018 / 15:36

    To już wiem co dziś na obiadek 😀

    • Agusia
      5 lutego 2018 / 16:23

      Udały się! fajnie chrupią zwłaszcza brzegi więc następnym razem zrobię mniejsze 😀

      • Marta
        Autor
        6 lutego 2018 / 22:50

        Cieszę się, że posmakowały 🙂

    • Marta
      Autor
      6 lutego 2018 / 22:49

      🙂 🙂 🙂

  6. Majka
    5 lutego 2018 / 16:03

    To świetna alternatywa do tych tradycyjnych 😉 Przepis bardzo mi się przyda 👍

    • Marta
      Autor
      6 lutego 2018 / 22:50

      Bardzo się cieszę 🙂

  7. Nina
    5 lutego 2018 / 18:14

    Ekstra! nie spodziewałam się że będą aż tak smakowite, bo kiedyś już robiłam podobne, ale wyszła mi bardziej babka ziemniaczana…

    • Marta
      Autor
      6 lutego 2018 / 22:50

      Bardzo mi miło, że smakują 🙂

  8. 5 lutego 2018 / 20:54

    Nowy piekarnik zakupiony, więc trzeba będzie go przetestować 🙂 Dziękuje za ten przepis 🙂

    • Marta
      Autor
      6 lutego 2018 / 22:51

      Nowy piekarnik musi przejść chrzest bojowy 🙂 smacznego 🙂

    • Marta
      Autor
      11 lutego 2018 / 23:01

      My również i mniej z nimi pracy, same plusy 🙂

  9. July
    16 sierpnia 2018 / 17:12

    Zrobiłam, wyszły! Pycha! Dodałam jeszcze czosnek i cebulę no i pieprz 😊 dużo lepsze niż z patelni bo są lekkie i nie ociekają tłuszczem. Z czym je jecie? Ja dziś z i niebo w gębie 😉 pozdrawiam serdecznie! Aneta.

    • July
      17 sierpnia 2018 / 12:40

      miało być.. ” Ja dziś z almette.. niebo w gębie”

    • Marta
      Autor
      17 sierpnia 2018 / 23:36

      Super, że posmakowały 🙂

  10. Asienka
    6 lutego 2019 / 11:47

    Przepyszne, wyszły chrupiace nawet bez tony oleju !!! bede wracac 🙂

    • Marta
      Autor
      6 lutego 2019 / 13:21

      Ogromnie się cieszę 🙂

  11. 27 lutego 2019 / 19:18

    Wie ktoś może ile 1 może mieć kalorii?
    Pozdrawiam 🙂

    • Marta
      Autor
      28 lutego 2019 / 0:00

      Niestety nie umiem pomóc, bo nie przeliczam kaloryczności 😉

  12. sara
    26 marca 2020 / 23:16

    Pyszne! 🙂

    • Marta
      Autor
      29 marca 2020 / 0:42

      Miło mi, że posmakowały 🙂

  13. Paweł
    16 sierpnia 2020 / 12:16

    Zrobiłem ale wyszły gumowe. Jak w przeszłości smażyłem na patelni, to zawsze były pysznie chrupiące. Może teraz jakieś składniki nie były odpowiedniej jakości lub z odpowiedniego źródła (w Londynie) , bo piec raczej dobrze grzeje.

    • Marta
      Autor
      17 sierpnia 2020 / 1:44

      Być może, grunt to się nie poddawać 🙂

  14. Paweł
    16 marca 2021 / 11:24

    Może być maka pszenna ?

    • Marta
      Autor
      16 marca 2021 / 12:19

      Tak 🙂

  15. Karolina
    15 listopada 2023 / 21:23

    Ja właśnie chce zrobić bo kocham placki ziemniaczane ale te z patelni są mega tuczące i mają mnóstwo cholesterolu, że innych problemach z nimi nie wspomnę. Muszę spróbować takie zrobić.
    Ja lubię ze śmietaną i z cukrem lub w wersji na słono to z sosem pieczarkowym albo z gulaszem węgierskim…pycha.

    • Marta
      Autor
      15 listopada 2023 / 22:02

      Polecam, to fajna alternatywa 🙂 Wersja ze śmietaną i cukrem również należy do moich ulubionych (niestety 😉 )

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
24 − 24 =