Czy jest ktoś kto nie lubi muffinek? : ) Mam dziś dla Was błyskawiczny przepis na pyszne muffinki bananowo – czekoladowe w zdrowej fit wersji. Dojrzałe banany powodują, że do babeczek nie jest potrzebny dodatek cukru, choć miłośnicy słodkich smaków mogą opcjonalnie dodać do ciasta trochę syropu klonowego. Prosto, szybko, pysznie i zdrowo, czyli mój ulubiony typ jedzenia : ) Polecam!!!
- 2 banany
- 1 jajko (wielkość L)
- 2 łyżki roztopionego oleju kokosowego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 35 g mąki owsianej (zmielonych płatków owsianych)
- 30 g mąki ryżowej
- 2 i 1/2 łyżki kakao
- szczypta proszku do pieczenia
- szczypta sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 35 g gorzkiej czekolady 70%
Banany z jajkiem zmiksować blenderem. Dodać olej kokosowy i ekstrakt z wanilii. Wymieszać. Dodać suche składniki: mąkę owsianą, ryżową oraz kakao, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i czekoladę pokrojoną na mniejsze kawałki. Wymieszać. Przełożyć do formy na muffinki wypełnionej papilotkami. Piec w piekarniku rozgrzanym do 175 C (termoobieg) przez ok. 15-20 minut.
Smacznego!