Czy jest ktoś kto nie lubi muffinek? : ) Mam dziś dla Was błyskawiczny przepis na pyszne muffinki bananowo – czekoladowe w zdrowej fit wersji. Dojrzałe banany powodują, że do babeczek nie jest potrzebny dodatek cukru, choć miłośnicy słodkich smaków mogą opcjonalnie dodać do ciasta trochę syropu klonowego. Prosto, szybko, pysznie i zdrowo, czyli mój ulubiony typ jedzenia : ) Polecam!!!
- 2 banany
- 1 jajko (wielkość L)
- 2 łyżki roztopionego oleju kokosowego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 35 g mąki owsianej (zmielonych płatków owsianych)
- 30 g mąki ryżowej
- 2 i 1/2 łyżki kakao
- szczypta proszku do pieczenia
- szczypta sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 35 g gorzkiej czekolady 70%
Banany z jajkiem zmiksować blenderem. Dodać olej kokosowy i ekstrakt z wanilii. Wymieszać. Dodać suche składniki: mąkę owsianą, ryżową oraz kakao, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i czekoladę pokrojoną na mniejsze kawałki. Wymieszać. Przełożyć do formy na muffinki wypełnionej papilotkami. Piec w piekarniku rozgrzanym do 175 C (termoobieg) przez ok. 15-20 minut.
Smacznego!
Będę robić 😊 Bo taki przepis też bardzo mi odpowiada 👍
Autor
Super i mam nadzieję, że posmakują 🙂
Cos pysznego 🙂 wszystko miałam podreka wiec żal było nie zrobić bede wracać 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂 🙂
Pycha 🙂
Autor
Super, że posmakowały 🙂
Super pomysł 😍
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
Moje smaki 🙂
Autor
W takim razie polecam wypróbować 🙂
Pyszne sa 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂 🙂
Mniam mniam 🙂
Autor
🙂 🙂
Szybkie i smaczne polecam 🙂
Autor
Super, że posmakowały 🙂
w sam raz do zabrania do śniadaniówki lub do pracy jako zdrową przekąskę 🙂
Autor
Zdecydowanie, to ich kolejny atut 😀
Mniam <3
Autor
Super, że posmakowały 🙂
Świetne muffinki do porannej kawy! 🙂 Super zdjęcia!
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
Przetestowane 🙂 bardzo fajny i szybki przepis, a muffinki przepyszne!
Autor
Super, ogromnie się cieszę, że posmakowało 🙂
Super przepis wyszły pycha 🙂
Bardzo mi miło 🙂
Smakowicie
Bardzo dziękuję 🙂
Przepyszne a Pani zdjęcia podziwiam nieustannie 🙂
Autor
Bardzo dziękuję, to ogromnie miłe 🙂
Są super!! Robię je regularnie! Dzięki
Autor
Ogromnie się cieszę, pozdrawiam 🙂
Czym można zastąpić mąkę ryżowa?
Autor
Kukurydzianą lub orkiszową lub najlepiej zmielić ryż na mąkę w młynku do kawy 🙂
Muffinki musiałam piec dużo dłużej niż w przepisie – około 26-28 minut, ale i tak patyczek nie był całkiem suchy. Bojąc się, że wyjdą za suche, wyciągnęłam je z piekarnika i skosztowałam jedną po ostygnięciu. W smaku są ok, jednak ich konsystencja… Strasznie mokre, gliniaste. Spodziewałam się czegoś innego.
Czym to może być spowodowane?
Autor
Każdy piekarnik piecze inaczej, więc czas może się różnić 🙁 Czy piekła Pani z termoobiegiem?