Oficjalnie mogę przyznać, że masło orzechowe dołączyło do grona moich ulubieńców : ) Dziś mam dla Was przepyszne i zdrowe ciasteczka z masłem orzechowym, które możecie jeść bez wyrzutów sumienia! Kruche, chrupiące i nieziemsko pyszne. Polecam!!!
- 25 g płatków owsianych
- 15 g mąki orkiszowej
- 10 g mąki kukurydzianej
- 1 łyżka mąki jaglanej
- 3 łyżki syropu klonowego
- 1 płaska łyżka oleju kokosowego
- 25 g masła orzechowego 100% (u mnie migdałowe)
- 10 g gorzkiej czekolady
Płatki owsiane zmielić blenderem na drobny pył, dodać mąkę orkiszową, kukurydzianą i jaglaną, wymieszać. Olej kokosowy roztopić na niewielkim ogniu, dodać z syropem klonowym i masłem orzechowym do sypkich składników i dokładnie wymieszać łyżką (masa będzie się kleić). Uformować łyżką w miarę zwarty kawałek, przełożyć do lodówki na co najmniej 10 minut. Po tym czasie podzielić łyżką ciasto na 4 części i uformować ciasteczka. Na wierzchu docisnąć gorzką czekoladę pokrojoną w mniejsze kawałki. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok 12 minut.
Smacznego!
Inspiracja ebook „Fit słodycze” K. Domaszewski