Oficjalnie mogę przyznać, że masło orzechowe dołączyło do grona moich ulubieńców : ) Dziś mam dla Was przepyszne i zdrowe ciasteczka z masłem orzechowym, które możecie jeść bez wyrzutów sumienia! Kruche, chrupiące i nieziemsko pyszne. Polecam!!!
- 25 g płatków owsianych
- 15 g mąki orkiszowej
- 10 g mąki kukurydzianej
- 1 łyżka mąki jaglanej
- 3 łyżki syropu klonowego
- 1 płaska łyżka oleju kokosowego
- 25 g masła orzechowego 100% (u mnie migdałowe)
- 10 g gorzkiej czekolady
Płatki owsiane zmielić blenderem na drobny pył, dodać mąkę orkiszową, kukurydzianą i jaglaną, wymieszać. Olej kokosowy roztopić na niewielkim ogniu, dodać z syropem klonowym i masłem orzechowym do sypkich składników i dokładnie wymieszać łyżką (masa będzie się kleić). Uformować łyżką w miarę zwarty kawałek, przełożyć do lodówki na co najmniej 10 minut. Po tym czasie podzielić łyżką ciasto na 4 części i uformować ciasteczka. Na wierzchu docisnąć gorzką czekoladę pokrojoną w mniejsze kawałki. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok 12 minut.
Smacznego!
Inspiracja ebook „Fit słodycze” K. Domaszewski
Wyglądają pysznie będę robić 🙂
Autor
Polecam 🙂
Pycha 🙂
Autor
Super, że posmakowały 🙂
Zobaczyłam na insta mówię wejdę zobaczę na sładniki… i tak mnie poniosło że od razu zrobiłam!!! przepyszne, szybkie i wielki plus za małą porcję w sam raz do kawki bo inaczej zjadłabym wszystko 🙂 przepiękne zdjęcia i fajna strona gratuluję 🙂
Autor
Bardzo mi miło, dziękuję za ciepłe słowa i cieszę się, że posmakowały 🙂
O! Nowa odsłona 😋 Skład rewelacja! Dziś będziemy testować 👍
Wyjątkowe 😍 Chrupać je i popijać kakao – nic więcej do szczęścia nie trzeba. Tak właśnie zrobiłam 😉
Autor
Super wiadomość, miłego dnia 🙂
Autor
Super, w tej wersji również polecam 😉
Wyszły pyszne <3 Wydaje mi się, że mignęły mi w ebooku, ale chyba coś pozmieniałaś? Pamiętam, że mi się podobały ale składników nie miałam a tu u Ciebie wszystkie pod ręką 🙂
Autor
Tak, zmieniłam mąki na takie, które sama miałam w domu 🙂 Super, że posmakowały 🙂
Ze mnie to prawdziwy cookie monster więc właśnie piekę 🙂 dałam zwykłe masło orzechowe i już pachnie cudnie 🙂
Autor
Bardzo się cieszę, mam nadzieję, że posmakowały? 😉
Pycha 🙂 🙂 🙂
Autor
Super, cieszę się, że przypadły do gustu 🙂
Przepyszne 🙂
Autor
Super, że posmakowały 🙂
Bardzo smaczne 🙂 nie spodziewałam się że będą aż tak dobre jak to stwierdził mój chłopak nie czuć że zdrowe a to komplement 🙂
Autor
Bardzo się cieszę, że posmakowały 🙂 „historia” Twojego chłopaka brzmi znajomo 😉
pycha 🙂
Autor
Super, że posmakowały 🙂
Przepyszne idealne dla dzieciaków do śniadaniówki 🙂
Autor
Zdecydowanie, pysznie i zdrowo 🙂
Wyglądają pysznie! Uwielbiam wszystkie ciastka!
Autor
Dziękuję, mam podobnie, ciastka to moja zguba, ale te na szczęście są pyszne i zdrowe, więc jem bez wyrzutów sumienia 😉
na drugie śniadanie idealne! 🙂
Autor
Super, że posmakowały 🙂
Przepyszne polecam od razu zwiększyć podane porcje co najmniej 3 razy 😉
Autor
🙂 🙂 🙂
Wygląda super… zawsze boję się eksperymentować z połączeniem kilku rodzajów mąk. Nigdy nie wiem jakie wybrać i w jakich proporcjach, dlatego takie PRAWDZIWE przepisy jak Twoje – w sensie wypróbowane są na wagę złota. Nie problem upiec ciacho z mąki pszennej, cukru i masła ale zrobić już takie ze zdrowszych składników i jeszcze żeby smakowało, to juz jest wyzwanie! Dzieki za przepis. Jestem wielkim fanem masła orzechowego i z pewnością zrobie te ciacha!
Autor
Bardzo mi miło i przepis polecam, ciastka wychodzą pyszne 🙂