Składniki :
- 4 bułki (w zależności od tego ile fishburgerów potrzebujemy: )
- 4 kostki rybne (wybrałam mintaja i morszczuka)
- cytryna
- 1-2 jajka
- bułka tarta
- mąka
- przyprawy: sól, pieprz
- surówka, ketchup
Zamrożoną rybę przemyć pod gorącą, bieżącą wodą, tak żeby była rozmrożona tylko z wierzchu. Osuszyć rybę papierowym ręcznikiem i skropić sokiem z cytryny. Osolić i opieprzyć z obu stron.
Jajka rozbełtać widelcem na talerzu dodać soli i pieprzu. Kostki rybne obtaczać w jajku a następnie w bułce tartej. Smażyć na gorącym oleju na rumiano z obu stron i odsączać na papierowym ręczniku.
Bułki rozcinamy, lecz obie części pozostawiamy nadal połączone. Do środka kładziemy przygotowane filety rybne, polewamy ketchupem, a następnie nakładamy ulubioną surówkę. (Na początku można dodać też plasterek żółtego sera)
Zapiekamy w piekarniku, aby bułki się zarumieniły.
Smacznego : )