Latem preferujemy szybkie obiady, z wykorzystaniem sezonowych warzyw : ) Zazwyczaj wystarczy mi fasolka z jajkiem, pyzami lub młodymi ziemniaczkami i bułką tartą smażoną z masełkiem… mniam – to mój letni faworyt. Tym razem tą odmianę zaserwował mi T. Zapewne miał dość mojego zestawu, na który upieram się co najmniej raz w tygodniu, bo wierzcie mi, że niektóre potrawy mogłabym jeść codziennie i nie są mi się w stanie znudzić ! ; ) Fasolka po katalońsku również okazała się pyszna i idealnie nadaje się na bezmięsny piątek ; )
Składniki:
- 500 g fasolki szparagowej
- 3-4 pomidory
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 4 średnie ziemniaki
- szczypiorek
- sól, pieprz, papryka
Fasolkę umyć, odkroić końce, zalać wodą, posolić i gotować do miękkości. Wyjąć, osączyć. Ziemniaki pokroić na cienkie słupki, usmażyć jak frytki lub upiec w piekarniku. Pomidory obrać i pokroić w kostkę.
Na oleju zrumienić posiekane cebulę i czosnek, dodać ziemniaki i fasolkę. Całość przyprawić solą, pieprzem i papryką, chwilę razem smażyć. Na koniec dorzucić pomidory i wymieszać.
Na talerzu posypać szczypiorkiem.
Smacznego : )