Site icon marta-gotuje.pl

Fale dunaju

Kolejny przepis z cyklu „wspomnienia z domu rodzinnego” ; ) Ciężko dorównać mamie, która zdecydowanie ma wysokie umiejętności cukiernicze, ale ze sprawdzonym przepisem zawsze jest jakaś szansa : ) Ciasto na pewno jest Wam znane i lubiane, więc gorąco polecam ; )


Składniki :

Margarynę ucieramy z cukrami i żółtkami. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy. Następnie białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do naszej masy. Mieszamy i tak otrzymane ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej z nich dodajemy kakao, mieszamy.

Do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy najpierw jasne ciasto, następnie kakaowe, a na koniec dodajemy kawałki brzoskwiń. Pieczemy w nagrzanym do 180 C piekarniku przez około 30 – 40 minut.

Po upieczeniu możemy również wyłożyć ciasto kremem ajerkoniakowym.

Smacznego : )

 

Exit mobile version