Kolejny przepis z cyklu „wspomnienia z domu rodzinnego” ; ) Ciężko dorównać mamie, która zdecydowanie ma wysokie umiejętności cukiernicze, ale ze sprawdzonym przepisem zawsze jest jakaś szansa : ) Ciasto na pewno jest Wam znane i lubiane, więc gorąco polecam ; )
- 1 kostka margaryny
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 1 i 1/2 łyżki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 1 puszka brzoskwiń (odsączonych z soku i pokrojonych w małe kawałki)
Margarynę ucieramy z cukrami i żółtkami. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy. Następnie białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do naszej masy. Mieszamy i tak otrzymane ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej z nich dodajemy kakao, mieszamy.
Do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy najpierw jasne ciasto, następnie kakaowe, a na koniec dodajemy kawałki brzoskwiń. Pieczemy w nagrzanym do 180 C piekarniku przez około 30 – 40 minut.
Po upieczeniu możemy również wyłożyć ciasto kremem ajerkoniakowym.
Smacznego : )
pyszności:) klasyka zawsze jest dobra:)
Nigdy nie piekłam tego ciasta, ale koniecznie muszę wypróbować, bowiem wygląda rewelacyjnie pysznie ! Pozdrawiam 🙂
dokladnie tak, znane i lubiane, wiec chetnie Twoj przepis wyprobuje:)
Pycha!!!;)
Autor
Dziewczyny jest proste i pyszne, polecam 😀
Wyszło bardzo smaczne i szybko zniknęło! Dzięki za przepis!
Autor
Nie ma sprawy:)
Stare sprawdzone przepisy na ciasta są najlepsze 🙂 bardzo lubię to ciasto szczególnie jak robi je już poraz 10000…. moja ciotka na jakieś spotkanie rodzinne 🙂
Autor
O tak to ciasto jest bardzo popularne 🙂
U mnie niedawno też to ciacho było. Użyłam wiśni zamiast brzoskwiń, ale jestem pewna, że Twoja wersja jest równie smaczna. Pozdrawiam 😉
Autor
O z wiśniami na pewno też było pysznie 🙂
brzmi bardzo smacznie i chyba się wkrótce na nie skuszę ? Zastanawiam się czy zamiast margaryny można dac masło ?
Autor
Polecam gorąco, oczywiście można dodać masło zamiast margaryny:)
Mniam… Pychotka!:)
Autor
🙂
Ucze sie 🙂 moje dzieciaki przepadaja za ciastami ,a ja noga jestem w pieczeniu ….ale wytrwale proboje 🙂 czy zamiast brzoskwin ,mozna pokrojone jablka w kostke dodac???
Autor
Trzymam kciuki, aby Ci się udało! 🙂 mi też nie zawsze wszystko się udaje, ale staram się wtedy pamiętać, że to tylko ciasto, czy obiad 🙂 Można dodać dowolne owoce 🙂
Pyszne ciasto
Autor
To prawda 🙂
co to znaczy wyłożyć kremem ajerkoniakowym? utrzec masło z ajerkoniakiem a ciasto pociąc jak biszkopt i posmarowac?
Autor
Moja mama wykłada krem na wierzchu 🙂 z tego co kojarzę korzysta z proporcji na krem: 150 g masła plus 125 ml ajerkoniaku (jeśli krem będzie za „twardy” to można dodać więcej alkoholu : )
Witam serdecznie.
Jeżeli chodzi o wypieki to dopiero raczkuje, dziś postanowiłam skorzystac z przepisu na Fale Dunaju i Droga Marto napisz co mogłam zrobic źle że one nie wyrosło? Mimo iż robiłam krok po kroku jeżeli chodzi o przepis.
Uwielbiam Twój blog, jest tu mnustwo świetnych przepisów z których korzystałam ale pieczenie okazuje się byc moją piętą achillesową.
Pozdrawiam.
Autor
Jedyne co mi przychodzi do głowy, to moment dodawania ubitych białek. Nie zaznaczyłam, aby robić to delikatnie i mieszać krótko, do połączenia się składników. Aniu pamiętałaś, aby ciasto włożyć do już nagrzanego piekarnika? Oraz, że nie należy otwierać piekarnika podczas pieczenia? Czy ciasto w ogóle nie wyrosło? czy może opadło po wyjęciu z piekarnika? czasem lepiej zostawić na kilka min. przy uchylonych drzwiczkach, wtedy nie ma zbyt gwałtownej zmiany temp. 🙂 Nie wiem na ile znasz swój piekarnik, ale ja przeważnie piekę na opcji grzałek góra/dół z kolei moja mama tylko termoobieg 🙂 te dwie opcje wydają mi się „najbezpieczniejsze”. Najważniejsze to, abyś się nie przejmowała, w końcu to tylko ciasto 🙂 Pamiętam z ilu moich wypieków też nie byłam kiedyś zadowolona 🙂 Trzymam kciuki!
Piec był odpowiednio nagrzany, nie wyjmowałam ciasta zbyt wcześnie, tak wlaściwie one w ogóle nie wyrosło, upeikło się ale nie wyrosło.
Ale nie poddaję się w najbliższych dniach spróbuje kolejnego przepisu na ciasto 🙂 Może tym razem się uda.
Dziękuje za ospowiedź i pozdrawiam! 🙂
Autor
Szkoda tylko, że nie mogłam pomóc 🙁 ale dobrze, że się nie poddajesz! 🙂 a pamiętałaś o proszku do pieczenia ? 😀
A jakiej blaszki użyć? Tortownica 26 cm będzie odpowiednia? ☺
Autor
Może być trochę za mała, użyłam blachy 23×33 cm 🙂
Dziękuję 😊 zrobiłam w podobnej blasze do Ciebie i wyszło rewelacyjne 😁 na upieczone ciasto położyłam dodatkowo krem budyniowy i polalam roztopiona czekoladą, pycha 😁
Autor
Super i ta roztopiona czekolada pycha! 🙂 Cieszę się, że posmakowało 🙂