Idealny deser na lato! Jest nie tylko pyszny, ale przede wszystkim prosty i szybki w przygotowaniu, idealnie sprawdzi się, gdy goście odwiedzą Was z niezapowiedzianą wizytą. Zamiast truskawek możecie oczywiście podać dowolne owoce, osobiście bardzo lubię jagody w takim zestawieniu. Przepis pochodzi od niezastąpionej Nigelli Lawson : )
Składniki:
- 4 szklanki truskawek
- 2 łyżeczki drobnego cukru
- 2 łyżeczki soku z granatów lub octu balsamicznego (można pominąć)
- 2 szklanki śmietany kremówki
- kilka dużych bez
Umyte truskawki, odszypułkować, pokroić na kawałki, zasypać cukrem i dodać sok z granatów, odstawić (sok z granatów nie jest konieczny, można truskawki trochę rozgnieść widelcem, by puściły trochę własnego soku). Kremówkę ubić do gęstości, osobiście nie mogłam się powstrzymać i ubiłam do całkiem sztywnej ; )
Bezy pokruszyć na większe kawałki. Dodać do ubitej śmietany i wymieszać. Dodać również większość truskawek, zostawiając trochę do dekoracji. Nakładać do pucharków i podawać.
Smacznego : )