Eton Mess

Idealny deser na lato! Jest nie tylko pyszny, ale przede wszystkim prosty i szybki w przygotowaniu, idealnie sprawdzi się, gdy goście odwiedzą Was z niezapowiedzianą wizytą. Zamiast truskawek możecie oczywiście podać dowolne owoce, osobiście bardzo lubię jagody w takim zestawieniu. Przepis pochodzi od niezastąpionej Nigelli Lawson : )


Eton Mess


Składniki:

  • 4 szklanki truskawek
  • 2 łyżeczki drobnego cukru
  • 2 łyżeczki soku z granatów lub octu balsamicznego (można pominąć)
  • 2 szklanki śmietany kremówki
  • kilka dużych bez

Umyte truskawki, odszypułkować, pokroić na kawałki, zasypać cukrem i dodać sok z granatów, odstawić (sok z granatów nie jest konieczny, można truskawki trochę rozgnieść widelcem, by puściły trochę własnego soku). Kremówkę ubić do gęstości, osobiście nie mogłam się powstrzymać i ubiłam do całkiem sztywnej ; )

Bezy pokruszyć na większe kawałki. Dodać do ubitej śmietany i wymieszać. Dodać również większość truskawek, zostawiając trochę do dekoracji. Nakładać do pucharków i podawać.

Smacznego : )


Komentarzy: 12

  1. Marta
    3 sierpnia 2011 / 19:58

    Mmmmm, to kiedy mogę wpaść z niezapowiedzianą wizytą? 🙂

  2. Marta
    Autor
    3 sierpnia 2011 / 20:40

    Zapraszam póki jeszcze są truskawki : )

  3. Amelia
    3 sierpnia 2011 / 21:43

    Też chętnie wpadne na takie pysnzości:)

  4. Damianowa
    4 sierpnia 2011 / 17:19

    Bardzo ciekawy przepis, niby prosty, ale sama bym na to nie wpadła:)

  5. 8 sierpnia 2011 / 11:49

    Koniecznie do wypróbowania:) Mniam:)

  6. Mago_66
    17 sierpnia 2011 / 19:09

    Uwielbiam Nigelle, przepisik swietny!

  7. Kasia
    11 marca 2012 / 15:12

    Robię to z malin, bez bezów, pyszne. W ogóle ta koncepcja Nigelli na bitą z owocami jest pełna możliwości. Robię tak (też jej pomysł, ale nie dodaję alkoholu) lody cytrynowe.

    • Marta
      Autor
      11 marca 2012 / 18:31

      Lodów jeszcze nigdy nie robiłam! muszę spróbować 😀

  8. Kasia
    12 marca 2012 / 16:38

    Ubijam śmietanę z sokiem z cytryny i cukrem, wlewam do pojemnika i wkładam do zamrażarki. Pyszne, właściwie po godzinie gotowe.

  9. Marta
    Autor
    12 marca 2012 / 19:46

    Kasiu, a podasz mi proporcje? czy robisz, na oko dla smaku?:)

  10. Kasia
    22 marca 2012 / 12:51

    daję 250 ml kremówki, soku z tak około połowy cytryny i cukru (sporo) do smaku.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
17 − 15 =