W naszym domu gorzka czekolada to pozycja obowiązkowa : ) Czekoladowy suflet to idealna opcja na zaspokojenie chęci na pyszny deser, a ze względu na błyskawiczny czas przygotowania super sprawdza się również podczas wizyty gości. Nie da się go nie lubić! : ) Najlepiej smakuje na ciepło, można podawać z lodami, bitą śmietaną, musem lub całymi owocami, choć dla mnie ta chrupiąca skorupka i płynne czekoladowe wnętrze nie potrzebują już żadnych dodatków : ) Polecam!!!
Składniki (5 kokilek o średnicy 7 cm mierząc od dołu/ 8,5 cm od góry):
- 150 g gorzkiej czekolady (min. 70% kakao)
- 150 g masła
- 3 jajka (wielkość L)
- 150 g cukru trzcinowego
- 60 g mąki pszennej
Czekoladę roztopić z masłem w rondelku na niewielkim ogniu, często mieszając. Przestudzić. Jajka z cukrem ubić mikserem na jasną puszystą masę. Dodać mąkę, wymieszać. Dodać roztopioną czekoladę z masłem, wymieszać. Przelać do kokilek i piec w piekarniku nagrzanym do 200 C (termoobieg) przez 15 minut. Podawać na ciepło.
Smacznego!