W naszym domu gorzka czekolada to pozycja obowiązkowa : ) Czekoladowy suflet to idealna opcja na zaspokojenie chęci na pyszny deser, a ze względu na błyskawiczny czas przygotowania super sprawdza się również podczas wizyty gości. Nie da się go nie lubić! : ) Najlepiej smakuje na ciepło, można podawać z lodami, bitą śmietaną, musem lub całymi owocami, choć dla mnie ta chrupiąca skorupka i płynne czekoladowe wnętrze nie potrzebują już żadnych dodatków : ) Polecam!!!
Składniki (5 kokilek o średnicy 7 cm mierząc od dołu/ 8,5 cm od góry):
- 150 g gorzkiej czekolady (min. 70% kakao)
- 150 g masła
- 3 jajka (wielkość L)
- 150 g cukru trzcinowego
- 60 g mąki pszennej
Czekoladę roztopić z masłem w rondelku na niewielkim ogniu, często mieszając. Przestudzić. Jajka z cukrem ubić mikserem na jasną puszystą masę. Dodać mąkę, wymieszać. Dodać roztopioną czekoladę z masłem, wymieszać. Przelać do kokilek i piec w piekarniku nagrzanym do 200 C (termoobieg) przez 15 minut. Podawać na ciepło.
Smacznego!
Jak to kusząco wygląda 🙂 u mnie tez czekolada zawsze na stanie (ukochane masło zreszta tez) wiec bede robic 🙂
Autor
Polecam 🙂
Pycha !
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Coś dla mnie bo jestem maniakiem czekolady 🙂 ale takiego z płynnym środkiem jeszcze nie udało mi się zrobić… zobaczymy
Autor
Koniecznie wypróbuj 🙂 jeśli masz problem z płynnym środkiem spróbuj skrócić czas pieczenia, tutaj każda minuta ma znaczenie, a piekarnik niestety piekarnikowi nie równy 😉
Uwielbiam, do tej pory robiłam z Twojego starszego przepisu ❤️ Tutaj widzę różnicę w składnikach i proporcjach. Następnym razem przetestuję ten przepis 😉
Autor
Ciekawe, który Ci bardziej posmakuje :))))
Suflet + domowe lody = deser doskonały ❤️ Ta wersja jest bardziej słodka, nieco karmelowa i równie pyszna jak wersja że starszego przepisu 👍
Autor
Oj tak zgadzam się w zupełności 🙂 Cieszę się, że nowa wersja również posmakowała 🙂
No to właśnie z lubym zgrzeszyliśmy bo wciągnęliśmy te suflety po 21 ale pycha 🙂
Autor
Super :)))
Deser jest wspaniały dziękuję 🙂
Autor
Miło mi, że posmakował 🙂
Cudowny w końcu znalazłam idealny przepis 🙂
Autor
Bardzo mi miło <3
Wyszedł cudownie ❤️
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Jakie to dobre 😍
Autor
Bardzo się cieszę, że posmakowało 🙂
Najlepszy suflet jaki jadłam bardzo dziękuję
Autor
Bardzo się cieszę, pozdrawiam 🙂
Przepyszne 🙂
Autor
Super, że posmakowało 🙂
Witam, czy mogę masę przygotować nieco wcześniej, nałożyć do kokilek a suflecik upiec wieczorem? Z góry dziękuję za odpowiedź
Autor
Witam, tak można przygotować masę wcześniej i przechowywać suflety w lodówce, ale przed pieczeniem warto ocieplić je do temperatury pokojowej 🙂