Ekspresowy suflet czekoladowy

W naszym domu gorzka czekolada to pozycja obowiązkowa : ) Czekoladowy suflet to idealna opcja na zaspokojenie chęci na pyszny deser, a ze względu na błyskawiczny czas przygotowania super sprawdza się również podczas wizyty gości. Nie da się go nie lubić! : ) Najlepiej smakuje na ciepło, można podawać z lodami, bitą śmietaną, musem lub całymi owocami, choć dla mnie ta chrupiąca skorupka i płynne czekoladowe wnętrze nie potrzebują już żadnych dodatków : ) Polecam!!!


Suflet czekoladowy przepis

Składniki (5 kokilek o średnicy 7 cm mierząc od dołu/ 8,5 cm od góry):

  • 150 g gorzkiej czekolady (min. 70% kakao)
  • 150 g masła
  • 3 jajka (wielkość L)
  • 150 g cukru trzcinowego
  • 60 g mąki pszennej

Czekoladę roztopić z masłem w rondelku na niewielkim ogniu, często mieszając. Przestudzić. Jajka z cukrem ubić mikserem na jasną puszystą masę. Dodać mąkę, wymieszać. Dodać roztopioną czekoladę z masłem, wymieszać. Przelać do kokilek i piec w piekarniku nagrzanym do 200 C (termoobieg) przez 15 minut. Podawać na ciepło.

Smacznego!


Prosty suflet czekoladowy


Suflet czekoladowy


Jak zrobić suflet czekoladowy


Czekoladowy suflet

Inspiracja

Komentarzy: 26

  1. Aga
    10 lipca 2018 / 12:21

    Jak to kusząco wygląda 🙂 u mnie tez czekolada zawsze na stanie (ukochane masło zreszta tez) wiec bede robic 🙂

    • Marta
      Autor
      11 lipca 2018 / 22:27

      Polecam 🙂

  2. Malwina
    10 lipca 2018 / 12:40

    Pycha !

    • Marta
      Autor
      11 lipca 2018 / 22:27

      Bardzo mi miło 🙂

  3. Ola
    10 lipca 2018 / 13:39

    Coś dla mnie bo jestem maniakiem czekolady 🙂 ale takiego z płynnym środkiem jeszcze nie udało mi się zrobić… zobaczymy

    • Marta
      Autor
      11 lipca 2018 / 22:28

      Koniecznie wypróbuj 🙂 jeśli masz problem z płynnym środkiem spróbuj skrócić czas pieczenia, tutaj każda minuta ma znaczenie, a piekarnik niestety piekarnikowi nie równy 😉

  4. Majka
    10 lipca 2018 / 20:57

    Uwielbiam, do tej pory robiłam z Twojego starszego przepisu ❤️ Tutaj widzę różnicę w składnikach i proporcjach. Następnym razem przetestuję ten przepis 😉

    • Marta
      Autor
      11 lipca 2018 / 22:30

      Ciekawe, który Ci bardziej posmakuje :))))

      • Majka
        13 lipca 2018 / 20:57

        Suflet + domowe lody = deser doskonały ❤️ Ta wersja jest bardziej słodka, nieco karmelowa i równie pyszna jak wersja że starszego przepisu 👍

        • Marta
          Autor
          14 lipca 2018 / 1:18

          Oj tak zgadzam się w zupełności 🙂 Cieszę się, że nowa wersja również posmakowała 🙂

  5. iwona
    10 lipca 2018 / 22:05

    No to właśnie z lubym zgrzeszyliśmy bo wciągnęliśmy te suflety po 21 ale pycha 🙂

    • Marta
      Autor
      11 lipca 2018 / 22:30

      Super :)))

  6. Madzix
    15 lipca 2018 / 12:27

    Deser jest wspaniały dziękuję 🙂

    • Marta
      Autor
      16 lipca 2018 / 12:44

      Miło mi, że posmakował 🙂

  7. Martyna
    15 października 2018 / 17:33

    Cudowny w końcu znalazłam idealny przepis 🙂

    • Marta
      Autor
      15 października 2018 / 23:34

      Bardzo mi miło <3

  8. Mania
    9 lutego 2019 / 20:18

    Wyszedł cudownie ❤️

    • Marta
      Autor
      10 lutego 2019 / 0:50

      Bardzo mi miło 🙂

  9. LeoLeo
    20 listopada 2020 / 12:53

    Jakie to dobre 😍

    • Marta
      Autor
      22 listopada 2020 / 19:28

      Bardzo się cieszę, że posmakowało 🙂

  10. Asia
    11 listopada 2021 / 20:05

    Najlepszy suflet jaki jadłam bardzo dziękuję

    • Marta
      Autor
      17 listopada 2021 / 10:46

      Bardzo się cieszę, pozdrawiam 🙂

  11. Paula
    18 lutego 2022 / 21:24

    Przepyszne 🙂

    • Marta
      Autor
      22 lutego 2022 / 12:17

      Super, że posmakowało 🙂

  12. Truskanka
    29 października 2024 / 15:26

    Witam, czy mogę masę przygotować nieco wcześniej, nałożyć do kokilek a suflecik upiec wieczorem? Z góry dziękuję za odpowiedź

    • Marta
      Autor
      29 października 2024 / 20:29

      Witam, tak można przygotować masę wcześniej i przechowywać suflety w lodówce, ale przed pieczeniem warto ocieplić je do temperatury pokojowej 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
12 + 30 =