Sposób I
Słoiki i pokrywki wstawiamy do zimnego piekarnika, rozgrzewamy do temperatury 100 stopni i suszymy ok. 10-15 minut. Gorące słoiki napełniamy sokiem, zakręcamy i zostawiamy na pokrywkach do ostygnięcia.
Sposób II
Pokrywki wycieramy do sucha, słoiki nie muszą być suche.
Gorącym sokiem napełniamy słoiki i zakręcamy. Wstawiamy do garnka wyłożonego ściereczką, zalewamy bardzo ciepłą wodą, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 5 minut. Słoiki wyjmujemy, dokręcamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Sposób II daje nam pewność, że sok lub dżem przetrwa bez zepsucia bardzo długo.
Sposób II wykorzystujemy kiedy robimy dżemy bardzo gęste lub powidła, które trudno doprowadzić do bardzo wysokiej temperatury bez ryzyka, że przywrą do dna garnka.
Oczywiście II sposób wykorzystujemy też przy robieniu ogórków czy papryki konserwowej, które to wymagają pasteryzacji.
Po tym krótkim wprowadzeniu, wróćmy do naszego dżemu:
Składniki na ok. 5 słoiczków 330 ml:
- 2 kg truskawek
- 1 kg bananów
- 1/2 kg cukru (w zależności od Waszych upodobań smakowych)
- sok z 1 cytryny
- 25 g pektyny owocowej
Truskawki umyć, pozbawić szypułek, zasypać cukrem i odstawić na 2-3 godziny, aż puszczą sok (czasami zostawiam owoce w lodówce na całą noc, mam wtedy więcej soku).
Banany obrać za skórek, pokroić na cienkie plastry, skropić sokiem z cytryny, zasypać pozostałym cukrem i wymieszać.
Sok z truskawek zlać, owoce lekko zgnieść. Zagotować na małym ogniu (gdyby pojawiło się dużo soku, należy go odlać).
Dodać banany, wymieszać i nadal gotować do uzyskania odpowiedniej konsystencji, często mieszając (ok. 45 minut). Dodać pektynę i gotować jeszcze ok. 5 minut.
Gorący dżem przełożyć do czystych, wyprażonych słoików i zakręcić. Odstawić na zakrętkach do całkowitego ostygnięcia.
Smacznego : )