Dżem z truskawek i bananów pachnący latem


dżem truskawkowo - bananowy pachnący latem
Pomimo, iż bałam się, że w tym roku nie uda mi się zdążyć z przetworami trafiłam jeszcze na resztkę truskawek ! : ) Przedstawiam Wam mój pierwszy sporządzony własnoręcznie dżemik, który mam nadzieję podczas zimowych wieczorów będzie mi przypominał smak i zapach lata ; ) Część porcji postanowiłam dać w prezencie rodzince i w tym celu ozdobiłam je papilotkami oraz okleiłam specjalną etykietą, której nie widać jednak na zdjęciach… Ponieważ po raz pierwszy zdarzyło mi się przygotowywać przetwory (!) dokładnie przygotowałam się pod względem merytorycznym. Na przeciw brakom w mojej wiedzy wyszła Agata (twoje&moje), która dokładnie opisała jak przygotowujemy słoiki do napełnienia dżemem, sokiem itp. Na początek oczywiście myjemy słoiki i pokrywki i odstawiamy, aż ociekną. I teraz można postąpić na dwa sposoby.

Sposób I
Słoiki i pokrywki wstawiamy do zimnego piekarnika, rozgrzewamy do temperatury 100 stopni i suszymy ok. 10-15 minut. Gorące słoiki napełniamy sokiem, zakręcamy i zostawiamy na pokrywkach do ostygnięcia.

Sposób II
Pokrywki wycieramy do sucha, słoiki nie muszą być suche.
Gorącym sokiem napełniamy słoiki i zakręcamy. Wstawiamy do garnka wyłożonego ściereczką, zalewamy bardzo ciepłą wodą, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 5 minut. Słoiki wyjmujemy, dokręcamy i odstawiamy do ostygnięcia.

 

 

 

Sposób II daje nam pewność, że sok lub dżem przetrwa bez zepsucia bardzo długo.
Sposób II wykorzystujemy kiedy robimy dżemy bardzo gęste lub powidła, które trudno doprowadzić do bardzo wysokiej temperatury bez ryzyka, że przywrą do dna garnka.
Oczywiście II sposób wykorzystujemy też przy robieniu ogórków czy papryki konserwowej, które to wymagają pasteryzacji.

Po tym krótkim wprowadzeniu, wróćmy do naszego dżemu:

Składniki na ok. 5 słoiczków 330 ml:

  • 2 kg truskawek
  • 1 kg bananów
  • 1/2 kg cukru (w zależności od Waszych upodobań smakowych)
  • sok z 1 cytryny
  • 25 g pektyny owocowej

Truskawki umyć, pozbawić szypułek, zasypać cukrem i odstawić na 2-3 godziny, aż puszczą sok (czasami zostawiam owoce w lodówce na całą noc, mam wtedy więcej soku).
Banany obrać za skórek, pokroić na cienkie plastry, skropić sokiem z cytryny, zasypać pozostałym cukrem i wymieszać.
Sok z truskawek zlać, owoce lekko zgnieść. Zagotować na małym ogniu (gdyby pojawiło się dużo soku, należy go odlać).
Dodać banany, wymieszać i nadal gotować do uzyskania odpowiedniej konsystencji, często mieszając (ok. 45 minut). Dodać pektynę i gotować jeszcze ok. 5 minut.
Gorący dżem przełożyć do czystych, wyprażonych słoików i zakręcić. Odstawić na zakrętkach do całkowitego ostygnięcia.

Smacznego : )

Komentarzy: 10

  1. Malina_67
    15 lipca 2011 / 13:53

    Piękne te Twoje słoiczki. Na robienie rpzetworów nigdy się nie odważyłam jakoś, aż taka pasjonatka nie ejstem:)

    • Marta
      Autor
      15 lipca 2011 / 13:57

      Zawsze musi być ten pierwszy raz! 🙂 Zawsze zimą żałowałam, że nie mam takiego dżemu do kanapek, czy np. rogalików… mniam!

  2. 15 lipca 2011 / 15:07

    Super przepis,mniam,mniam:)

  3. 15 lipca 2011 / 22:35

    Az by sie chcialo tylko w kuchni siedziec i gotowac…

  4. 16 lipca 2011 / 7:20

    truskawki z bananami muszą smakowac pysznie.

    • Marta
      Autor
      16 lipca 2011 / 9:04

      O tak! bardzo lubię to połączenie nie tylko w przypadku dżemu 😉

  5. 28 lipca 2011 / 8:19

    Marto, ale tu u Ciebie pięknie i tak smacznie! 😀 dziś mam zamiar zrobić fasolkę po katalońsku, którą między innymi znalazłam tutaj 🙂

    • Marta
      Autor
      28 lipca 2011 / 10:23

      Dziewczyny dziękuję za komentarze 🙂 Russkaya – mam nadzieję, że fasolka zasmakuje! : )

  6. Alicja
    28 czerwca 2017 / 0:21

    „Sok z truskawek zlać”, „gdyby pojawiło się dużo soku, należy go odlać”? Czyli, że z niego nie robi się dżemu?

    • Marta
      Autor
      28 czerwca 2017 / 0:25

      Nadmiar tak, w zależności od pożądanej gęstości 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
3 − 2 =