Dżem brzoskwiniowy

Ponieważ moje ukochane truskawki się skończyły postanowiłam wykorzystać sezon na brzoskwinie ; ) Zaczęłam od przygotowania dżemu, który z dodatkiem miodu i cytryny jest naprawdę pyszny!!! Inspiracją był przepis z książki „Szkoła gotowania”, jedynie proporcje zostały trochę zmodyfikowane.


Dżem brzoskwiniowy

Składniki na 4 słoiczki 126 ml:

  • 1 i 1/2  kg brzoskwiń
  • 100 g cukru (oryginalnie 200 g)
  • 50 g miodu (oryginalnie 100 g)
  • 200 ml wody
  • sok oraz miąższ z jednej cytryny

Brzoskwinie obieramy ze skórki, przekrawamy na pół i usuwamy pestki. Zasypujemy cukrem i przestawiamy na kilka godzin do lodówki. Na patelni podgrzewamy miód z wodą, mieszamy. Gdy całość się zagotuje zbieramy powstałą pianę i dodajemy schłodzone brzoskwinie. Gotujemy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. Następnie dodajemy sok oraz miąższ z cytryny (bez pestek). Gdy syrop ponownie się zagotuje, łyżka cedzakową wyciągamy owoce i gotujemy sam syrop, do czasu aż zgęstnieje. Po tym czasie do syropu przekładamy ponownie brzoskwinie i mieszamy, aż dżem osiągnie pożądaną konsystencję.  Zdejmujemy z ognia, studzimy do temp. 35 C i nakładamy do wyparzonych słoiczków. Zamykamy je, stawiamy na zakrętkach (do góry dnem) i przykrywamy kuchennym ręcznikiem do ostygnięcia.

Smacznego : )

Komentarzy: 22

  1. Mary
    29 sierpnia 2011 / 12:58

    zaraz zaraz, a gdzie i kiedy dodajemy cytrynę?? bo chyba nie widzę tego…?

  2. Marta
    Autor
    30 sierpnia 2011 / 1:16

    Racja! przepis już poprawiony, dziękuję za informację:)

  3. Mary
    30 sierpnia 2011 / 11:15

    Dziękuję 🙂 dziś robię więc w samą porę:)
    Pochwalę się jak poszło:)

  4. Marta
    Autor
    30 sierpnia 2011 / 16:08

    Mam nadzieję, że zaprawy się udały : )

  5. Mary
    30 sierpnia 2011 / 22:56

    Dżem jak na chwilkę po zrobieniu BARDZO DOBRY!! Tylko mogłam pokroić brzoskwinie na mniejsze kawałki bo się nie rozgotowały, ale przepis na 5 z + !!!

  6. zosiowa
    31 sierpnia 2011 / 22:49

    Zrobiłam 🙂 tylko, że zapomniałam o cytrynie…dobrze, że dzieci lubią słodkie 😉

  7. Mona
    13 września 2012 / 17:13

    Super smak zaraz po zrobieniu, zobaczymy czy stężeje jak dżem.

    • Marta
      Autor
      13 września 2012 / 17:54

      Trzymam kciuki 🙂

  8. Gosia
    24 października 2012 / 15:51

    witam wlasnie jestem w trakcie robienia dzemu mam pytanie ile tak na oko maja sie gotowac te brzoskwinie i pozniej ten syrop

    • Marta
      Autor
      25 października 2012 / 9:12

      Żałuję, że nie zapisałam podczas robienia, bo trochę czasu już minęło.. ale początkowo brzoskwinie tylko do czasu aż się zagotują z syropem, a później aż syrop zgęstnieje to pewnie ok. 45 minut 🙂 Dalej z brzoskwiniami aż konsystencja będzie nam odpowiadać 🙂 Jeśli ktoś dokładniej pamięta, to proszę o wsparcie 😀 Smacznego!

  9. lukkasz
    23 lipca 2013 / 21:05

    Dżem wkładasz do słoików dopiero jak się schłodzi? Czy to nie sprawi że słoiki się nie zahermetyzują? Jak długo można przechowywać taki dżem? Pozdrawiam, Łukasz

    • Marta
      Autor
      23 lipca 2013 / 23:27

      Tak, schładzam go do temp. 35 C i dopiero przekładam do słoiczków, nigdy nie miałam z nim problemów 🙂 Przechowywałam dżem przez kilka miesięcy (co najmniej pół roku) i wszystko było ok 🙂

  10. Kalka
    4 sierpnia 2015 / 18:47

    Mój ukochany dżemik 🙂 w tym roku robię z podwójnej porcji, bo ostatnio nie dotrwał nawet do zimy… 😀

    • Marta
      Autor
      5 sierpnia 2015 / 0:01

      Bardzo mi miło, że smakował 🙂

  11. Arma
    4 sierpnia 2015 / 22:29

    Super przepis

    • Marta
      Autor
      5 sierpnia 2015 / 0:02

      Bardzo dziękuję 🙂

  12. 31 sierpnia 2015 / 20:15

    Ja robię bez żadnych dodatków, cukru w ogóle nie używam a miód i tak traci cenne właściwości pod wpływem wysokiej temperatury. Brzoskwinie zawierają swój własny naturalny cukier i to wystarcza aby świetnie się zagęszczały. Taki dżem jest pyszny i zarazem zdrowy.
    pozdrawiam

    • Marta
      Autor
      31 sierpnia 2015 / 21:46

      Super, my akurat ze względów smakowych chętnie dodajemy miód i cukier 🙂

  13. Wadzia
    8 sierpnia 2019 / 16:14

    Kochani czy naprawde wyszedł wam dzem bo mnie coś rzadkiego wyszło ala zupa krem

    • Marta
      Autor
      8 sierpnia 2019 / 16:55

      Rzadka konsystencja świadczy o zbyt krótkim czasie gotowania, trzeba cierpliwie poczekać aż woda odparuje 😉

  14. Juzio
    8 sierpnia 2019 / 20:14

    A dlaczego trzeba go ostudzić?? Nie można od razu nakładać i zamykać?

    • Marta
      Autor
      9 sierpnia 2019 / 12:10

      Wynika to tylko z inspiracji książkowym przepisem, w którym studzenie było zalecane 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
13 + 7 =