Dyniowy sernik owsiany to wariacja na temat pieczonej owsianki z dodatkiem twarogu i dyniowego puree. Uwielbiam jego połączenie z cynamonem, który rozgrzewa i dodaje idealnego aromatu : ) Jako urozmaicenie sernik można również zapiec ze śliwkami. Dyniowy sernik może stanowić zdrowy deser, ale super sprawdzi się również w roli śniadania. Dzieci za nim przepadają, nawet te które zazwyczaj uciekają od dyniowych smaków ; ) Polecam!!!
Składniki (tortownica o średnicy 18 cm):
- 250 g twarogu półtłustego
- 200 g puree z dyni
- 2 jajka (wielkość L)
- 2 łyżki cukru trzcinowego *
- 1 łyżeczka cynamonu
- 150 g jogurtu naturalnego
- 100 g płatków owsianych górskich
Twaróg, puree z dyni, jajka, cukier i cynamon zmiksować blenderem na gładką masę. (Użyłam blendera kielichowego). Dodać jogurt naturalny i płatki owsiane, wymieszać. Przełożyć do tortownicy z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok 30 minut.
Smacznego!
*Jeśli lubicie bardziej słodkie smaki można dodać trochę więcej cukru trzcinowego lub syropu klonowego