Site icon marta-gotuje.pl

Dyniowe scones

Kiedy tylko mam okazję wybrać się do Wielkiej Brytanii obowiązkowym zakupem są oczywiście scones : ) Na blogu znajdziecie już mój ulubiony przepis, ale tym razem zdecydowałam się na ich dyniową wersję, której zawdzięczają piękny kolor. Ponieważ bułeczki pieczemy na proszku do pieczenia, bez użycia drożdży, są bardzo szybkie do przygotowania. Polecam!



Składniki (6 sztuk):

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać sól, cukier, wymieszać. Dodać zimne masło, posiekać całość nożem. Następnie dodać puree z dyni, roztrzepane jajko, mleko i żurawinę. Szybko wyrobić. Ciasto będzie gęste i klejące, ale nie dosypywać więcej mąki! Przełożyć na stolnicę wysypaną mąką, ponownie oprószyć mąką i rozwałkować na grubość ok. 1,5 cm. Ostrą foremką lub szklanką wykrawać bułeczki. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 210 C (termoobieg) i piec przez około 15 minut. (Jeśli scones zbyt szybko będą się rumienić, po ok. 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 190 C). Wyjąć, studzić na kratce. Najlepiej smakują tego samego dnia, ponieważ dość szybko tracą świeżość.

Smacznego : )



Inspiracja tutaj.

Exit mobile version