Dyniowe scones

Kiedy tylko mam okazję wybrać się do Wielkiej Brytanii obowiązkowym zakupem są oczywiście scones : ) Na blogu znajdziecie już mój ulubiony przepis, ale tym razem zdecydowałam się na ich dyniową wersję, której zawdzięczają piękny kolor. Ponieważ bułeczki pieczemy na proszku do pieczenia, bez użycia drożdży, są bardzo szybkie do przygotowania. Polecam!


Dyniowe scones

Składniki (6 sztuk):

  • 175 g mąki pszennej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżki cukru
  • 25 g zimnego masła
  • 125 g puree z dyni
  • 1 jajko (wielkość L)
  • 10 ml mleka
  • 50 g suszonej żurawiny

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać sól, cukier, wymieszać. Dodać zimne masło, posiekać całość nożem. Następnie dodać puree z dyni, roztrzepane jajko, mleko i żurawinę. Szybko wyrobić. Ciasto będzie gęste i klejące, ale nie dosypywać więcej mąki! Przełożyć na stolnicę wysypaną mąką, ponownie oprószyć mąką i rozwałkować na grubość ok. 1,5 cm. Ostrą foremką lub szklanką wykrawać bułeczki. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 210 C (termoobieg) i piec przez około 15 minut. (Jeśli scones zbyt szybko będą się rumienić, po ok. 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 190 C). Wyjąć, studzić na kratce. Najlepiej smakują tego samego dnia, ponieważ dość szybko tracą świeżość.

Smacznego : )


Dyniowe bułeczki

Inspiracja tutaj.

Sposób na dynię 2015

Komentarzy: 21

  1. Kasia
    7 października 2015 / 16:19

    Zrobiłam nam na podwieczorek, ale przyznam szczerze, że Twoje klasyczne scones nie mają sobie równych.. 🙂

    • Marta
      Autor
      7 października 2015 / 23:57

      Kasiu ja też wolę te klasyczne, ale warto było spróbować 😀

  2. Ola
    7 października 2015 / 19:14

    Pycha 🙂

    • Marta
      Autor
      7 października 2015 / 23:57

      Dziękuję 🙂

  3. Kasia
    7 października 2015 / 20:18

    Pięknie się prezentują 🙂

    • Marta
      Autor
      7 października 2015 / 23:58

      Bardzo dziękuję

  4. 7 października 2015 / 22:07

    piękne zdjęcie !
    taka buła do śniadania i pyszna kawa i nic więcej 😀
    no może jeszcze jakaś tv, a nie świnka Peppa ;d

    • Marta
      Autor
      7 października 2015 / 23:58

      Dziękuję 🙂 hihi u nas Świnka Peppa też ZAWSZE na czasie 🙂

  5. Aneta
    7 października 2015 / 23:24

    Mąż się nimi zachwycił… 😉

    • Marta
      Autor
      7 października 2015 / 23:58

      Bardzo mi miło, że smakowały 🙂

  6. Malwina
    8 października 2015 / 0:36

    Wspaniałe bułeczki, dobre śniadanko to podstawa, a jak lepiej zacząć dzień niż od domowego pieczywa 🙂

    • Marta
      Autor
      8 października 2015 / 11:28

      Dziękuję i polecam wypróbować 🙂

  7. 8 października 2015 / 22:53

    wspaniały mają kolorek od dyni 🙂

    • Marta
      Autor
      9 października 2015 / 19:00

      Piękny, naturalny barwnik 🙂

  8. Agniecha
    9 października 2015 / 12:33

    Bardzo dobre 🙂

    • Marta
      Autor
      9 października 2015 / 19:01

      Bardzo mi miło, że smakowały 🙂

  9. 9 października 2015 / 21:45

    Wyglądają pysznie!

    • Marta
      Autor
      10 października 2015 / 0:16

      Bardzo dziękuję, smakują równie dobrze 🙂

  10. Asia
    3 października 2016 / 14:46

    Przepyszne 🙂 zwykłe scones nie do końca są moimi faworytami ale te cudeńka to co innego 🙂

    • Marta
      Autor
      3 października 2016 / 22:25

      :)))

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
25 − 15 =