Kiedy tylko mam okazję wybrać się do Wielkiej Brytanii obowiązkowym zakupem są oczywiście scones : ) Na blogu znajdziecie już mój ulubiony przepis, ale tym razem zdecydowałam się na ich dyniową wersję, której zawdzięczają piękny kolor. Ponieważ bułeczki pieczemy na proszku do pieczenia, bez użycia drożdży, są bardzo szybkie do przygotowania. Polecam!
Składniki (6 sztuk):
- 175 g mąki pszennej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 łyżki cukru
- 25 g zimnego masła
- 125 g puree z dyni
- 1 jajko (wielkość L)
- 10 ml mleka
- 50 g suszonej żurawiny
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać sól, cukier, wymieszać. Dodać zimne masło, posiekać całość nożem. Następnie dodać puree z dyni, roztrzepane jajko, mleko i żurawinę. Szybko wyrobić. Ciasto będzie gęste i klejące, ale nie dosypywać więcej mąki! Przełożyć na stolnicę wysypaną mąką, ponownie oprószyć mąką i rozwałkować na grubość ok. 1,5 cm. Ostrą foremką lub szklanką wykrawać bułeczki. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 210 C (termoobieg) i piec przez około 15 minut. (Jeśli scones zbyt szybko będą się rumienić, po ok. 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 190 C). Wyjąć, studzić na kratce. Najlepiej smakują tego samego dnia, ponieważ dość szybko tracą świeżość.
Smacznego : )
Inspiracja tutaj.
Zrobiłam nam na podwieczorek, ale przyznam szczerze, że Twoje klasyczne scones nie mają sobie równych.. 🙂
Autor
Kasiu ja też wolę te klasyczne, ale warto było spróbować 😀
Pycha 🙂
Autor
Dziękuję 🙂
Pięknie się prezentują 🙂
Autor
Bardzo dziękuję
piękne zdjęcie !
taka buła do śniadania i pyszna kawa i nic więcej 😀
no może jeszcze jakaś tv, a nie świnka Peppa ;d
Autor
Dziękuję 🙂 hihi u nas Świnka Peppa też ZAWSZE na czasie 🙂
Mąż się nimi zachwycił… 😉
Autor
Bardzo mi miło, że smakowały 🙂
Wspaniałe bułeczki, dobre śniadanko to podstawa, a jak lepiej zacząć dzień niż od domowego pieczywa 🙂
Bardzo apetycznie się prezentują 🙂
Autor
Dziękuję i polecam wypróbować 🙂
wspaniały mają kolorek od dyni 🙂
Autor
Piękny, naturalny barwnik 🙂
Bardzo dobre 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że smakowały 🙂
Wyglądają pysznie!
Autor
Bardzo dziękuję, smakują równie dobrze 🙂
Przepyszne 🙂 zwykłe scones nie do końca są moimi faworytami ale te cudeńka to co innego 🙂
Autor
:)))