Pierożki leniwe z dodatkiem dyni zawdzięczają jej nie tylko piękny kolor, ale również szereg witamin i delikatność smaku. Mimo to dynia nie dominuje dania, więc idealnie sprawdzi się ono dla najmłodszych, którzy za nią nie przepadają : ) Polecam!!!
Składniki:
- 3/4 szklanki puree z dyni
- 3/4 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 300 g twarogu śmietankowego
- 2 jajka (wielkość L)
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- do podania: olej lniany, miód, orzechy
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Twaróg rozgnieść widelcem, dodać żółtka, cynamon, puree z dyni, wymieszać łyżką. Dodać mąkę, ponownie wymieszać. Na koniec dodać ubite białka, delikatnie wymieszać. W dużym garnku zagotować wodę. W tym czasie na stolnicę wysypać trochę mąki i przełożyć ciasto. Odrywać po kawałku i „rolować” aby powstały małe wałki grubości ok. 3 cm. Wałeczki kroić po skosie i delikatnie przekładać do wrzątku. Po wypłynięciu zamieszać i gotować przez ok. 4 minut. Odcedzić, podawać skropione olejem, miodem i orzechami.
Smacznego!
Inspiracja „Alaantkowe BLW Rośniemy” J. Anger, A. Piszczek