Pierożki leniwe z dodatkiem dyni zawdzięczają jej nie tylko piękny kolor, ale również szereg witamin i delikatność smaku. Mimo to dynia nie dominuje dania, więc idealnie sprawdzi się ono dla najmłodszych, którzy za nią nie przepadają : ) Polecam!!!
Składniki:
- 3/4 szklanki puree z dyni
- 3/4 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 300 g twarogu śmietankowego
- 2 jajka (wielkość L)
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- do podania: olej lniany, miód, orzechy
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Twaróg rozgnieść widelcem, dodać żółtka, cynamon, puree z dyni, wymieszać łyżką. Dodać mąkę, ponownie wymieszać. Na koniec dodać ubite białka, delikatnie wymieszać. W dużym garnku zagotować wodę. W tym czasie na stolnicę wysypać trochę mąki i przełożyć ciasto. Odrywać po kawałku i „rolować” aby powstały małe wałki grubości ok. 3 cm. Wałeczki kroić po skosie i delikatnie przekładać do wrzątku. Po wypłynięciu zamieszać i gotować przez ok. 4 minut. Odcedzić, podawać skropione olejem, miodem i orzechami.
Smacznego!
Inspiracja „Alaantkowe BLW Rośniemy” J. Anger, A. Piszczek
Uwielbiam leniwe dyniowych jeszcze nie jadłam ale zapowiada się apetycznie 🙂 sama nie jestem fanką dyni ale słyszałam że zdrowa, więc jest okazja spróbować co i jak 🙂
Autor
Polecam i daj znać jak posmakowało 🙂 smak dyni jest niewyczuwalny 🙂
Pysznie wyglądają.
Autor
Dziękuję i polecam wypróbować 🙂
Uwielbiam leniwe i uwielbiam dynię! Wyglądają naprawdę cudownie, aż ślinka leci! Przepis oczywiście ląduje na mojej liście „co ugotować jesienią”. 🙂
Autor
Super, bardzo mi miło 🙂
Pyszota 🙂
Autor
Cieszę się, że posmakowały 🙂
Ale bym sobie teraz zjadła takie kluseczki…
Autor
🙂 🙂 🙂
Wspaniale 🙂
Autor
Miło mi, że przypadły do gustu 🙂
Wyszły pysznie mój półtoraroczniak zajada się aż miło 🙂
Autor
Ogromnie się cieszę 🙂
Bardzo polecam są pyszne 🙂
Autor
Super, że posmakowały 🙂
Wyszły rewelacyjnie choć dyni w smaku nie czuć moim zdaniem 🙂
Autor
Super, że posmakowały 🙂
Idealne na jesienne chandry 🙂 Pyszne muszą być te pierożki. Dzisiaj sprawdzam przepis!
Autor
Super, polecam i daj znać jak posmakowało 🙂
Czy moge uzyc serka Philadelphia albo mascarpone zamiast twarogu?
Autor
Niestety to jest zupełnie inna konsystencja i rodzaj sera, więc proporcje mogłyby się całkiem pozmieniać. Próbowałabym bardziej zrobić miks twaróg + mascarpone/Philadelphia 🙂
Przepyszne 🙂
Autor
Bardzo się cieszę, że posmakowały 🙂