Site icon marta-gotuje.pl

Dyniowe muffinki z kruszonką

Dyniowe muffinki z aromatyczną, piernikową kruszonką idealnie osłodzą chłodne, jesienne dni : ) Proste i szybkie do przygotowania, bez użycia miksera. Polecam!!

Przepis na dyniowe muffinki

Składniki na ciasto (10 sztuk):

Mąkę wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia, cynamonem i gałką muszkatołową. Puree z dyni wymieszać z mlekiem, olejem i jajkiem. Mokre składniki przelać do suchych i wymieszać łyżką. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami i wypełnić je ciastem do ok. 3/4 wysokości. Wierzch posypać obficie kruszonką, delikatnie dociskając do ciasta. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 20 minut, do suchego patyczka.

Składniki na kruszonkę:

Mąkę wymieszać z cukrem i przyprąwą do piernika, dodać masło i wcierać mąkę palcami do momentu powstania kruszonki.

Smacznego!

Przepis z książki Kasi Guzik „Dwanaście słodkich miesięcy”

Exit mobile version