Dyniowe muffinki z aromatyczną, piernikową kruszonką idealnie osłodzą chłodne, jesienne dni : ) Proste i szybkie do przygotowania, bez użycia miksera. Polecam!!
Przepis na dyniowe muffinki
Składniki na ciasto (10 sztuk):
- 160 g mąki pszennej
- 140 g cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 szczypta gałki muszkatołowej
- 90 ml oleju
- 30 ml mleka
- 240 ml puree z dyni
- 1 jajko (wielkość L)
Mąkę wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia, cynamonem i gałką muszkatołową. Puree z dyni wymieszać z mlekiem, olejem i jajkiem. Mokre składniki przelać do suchych i wymieszać łyżką. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami i wypełnić je ciastem do ok. 3/4 wysokości. Wierzch posypać obficie kruszonką, delikatnie dociskając do ciasta. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 20 minut, do suchego patyczka.
Składniki na kruszonkę:
- 80 g mąki pszennej
- 80 g cukru trzcinowego
- 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika (można pominąć)
- 70 g miękkiego masła
Mąkę wymieszać z cukrem i przyprąwą do piernika, dodać masło i wcierać mąkę palcami do momentu powstania kruszonki.
Smacznego!
Przepis z książki Kasi Guzik „Dwanaście słodkich miesięcy”