Dyniowe muffinki to obowiązkowy jesienny wypiek. Poniżej znajdziecie mój ulubiony przepis na dyniowe muffinki, które zawsze się udają, wychodzą mięciutkie, wilgotne i aromatyczne. Długo zachowują świeżość, więc najlepiej zrobić od razu z podwójnej porcji : ) Muffinki są bardzo proste do zrobienia, bez użycia miksera, świetnie nadają się do współpracy w kuchni z najmłodszymi. Polecam!!!
Przepis na dyniowe muffinki
Składniki (10-12 sztuk)*:
- 150 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika (polecam Kotanyi, ma super skład)
- 150 g cukru trzcinowego
- 40 g oleju
- 35 g jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 215 g puree z dyni
- 75 g gorzkiej czekolady w kawałkach
Mąkę wymieszać z sodą, proszkiem do pieczenia, solą, przyprawami i czekoladą. W oddzielnej misce wymieszać cukier, olej, jogurt naturalny, ekstrakt z wanilii i puree z dyni. Przesypać suche składniki, ponownie krótko wymieszać. Wyłącznie do połączenia się składników. Przełożyć do papilotek do ok 1/2 – 3/4 wysokości i piec w piekarniku rozgrzanym do 180° C (termoobieg) przez 5 minut. Zmniejszyć temperaturę do 160° C i piec kolejne 15 minut, do suchego patyczka.
Smacznego!
*Ilość podana w zależności od wielkości foremek
Uwaga! Babeczki super smakują również z dodatkiem orzechów.
Film z przygotowania obejrzycie na moim kanale YouTube – zapraszam do subskrybowania 🎥
Więcej przepisów znajdziecie na moim Facebooku i Instagramie