Site icon marta-gotuje.pl

Dyniowe muffinki mumie

Dyniowe muffinki mumie – wilgotne i puszyste, na pewno poprawią humor, nie tylko najmłodszym. Proste do przygotowania mają piękny, intensywny kolor i super smak. Polecam!!!

Przepis na dyniowe muffinki mumie

Składniki (10 sztuk):

Dodatkowo:

Masło przełożyć do garnka, roztopić na niewielkim ogniu, dodać cukier, wymieszać i zdjąć z ognia. Dodać puree z dyni skórkę otartą z pomarańczy, wymieszać, przestudzić. Dodać żółtka, ponownie wymieszać. Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia przesiać, dodać do maślanej masy i zmiksować na najniższych obrotach miksera. Na koniec wmieszać do masy białka ubite na sztywną pianę i całość delikatnie wymieszać. Przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papilotkami. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 25 minut, do suchego patyczka. Jeśli babeczki zbyt szybko zaczną się rumienić, przykryć je z wierzchu folią aluminiową.

Białą czekoladę roztopić na parze z dodatkiem śmietanki. W oddzielnym naczyniu roztopić gorzką czekoladę. Udekorować babeczki.

Smacznego!

Więcej inspiracji na muffinki znajdziecie tutaj oraz na moim Instagramie

Exit mobile version