Dyniowe muffinki mumie – wilgotne i puszyste, na pewno poprawią humor, nie tylko najmłodszym. Proste do przygotowania mają piękny, intensywny kolor i super smak. Polecam!!!
Przepis na dyniowe muffinki mumie
Składniki (10 sztuk):
- 125 g puree z dyni
- 100 g masła
- 100 g cukru trzcinowego
- skórka otarta z 1 małej pomarańczy
- 2 małe jajka (waga obu ze skorupką 108g)
- 100 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- 50 g białej czekolady
- 1 łyżka śmietanki kremówki lub mleka
- 1 kostka gorzkiej czekolady
Masło przełożyć do garnka, roztopić na niewielkim ogniu, dodać cukier, wymieszać i zdjąć z ognia. Dodać puree z dyni skórkę otartą z pomarańczy, wymieszać, przestudzić. Dodać żółtka, ponownie wymieszać. Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia przesiać, dodać do maślanej masy i zmiksować na najniższych obrotach miksera. Na koniec wmieszać do masy białka ubite na sztywną pianę i całość delikatnie wymieszać. Przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papilotkami. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 25 minut, do suchego patyczka. Jeśli babeczki zbyt szybko zaczną się rumienić, przykryć je z wierzchu folią aluminiową.
Białą czekoladę roztopić na parze z dodatkiem śmietanki. W oddzielnym naczyniu roztopić gorzką czekoladę. Udekorować babeczki.
Smacznego!
Więcej inspiracji na muffinki znajdziecie tutaj oraz na moim Instagramie
Cudowne 🥰
Autor
Dziękuję <3
Mega pomysł 🙂
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
Pięknie wyglądają 😊
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
Pyszności 🙂
Autor
Super, że posmakowały 🙂
Super 🙂
Autor
Cieszę się, że przypadły do gustu 🙂
Muffinki przepyszne nie doczekały się dekoracji 🙂 Dzieci się zajadały bo choć dynia jest ble kolor równie dobrze pasuje do pomarańczowych, więc się nie zorientowały 🙂
Autor
Super wiadomość 🙂
Pyszne Muffinki zrobiły wczoraj furorę 😊
Autor
Super <3