Dyniowe cynamonki to przepyszne bułeczki z cynamonem wzbogacone o dodatek puree z dyni, które zapewnia im nie tylko piękny kolor, ale również dodaje niezwykłej puszystości i delikatności. Smak dyni nie jest wyczuwalny. Bardzo proste do przygotowania i obłędnie pyszne. Polecam!!!
Dyniowe cynamonki przepis
Ciasto drożdżowe(8 bułeczek):
- 450 g mąki
- 100 g cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 30 g świeżych drożdży
- 100 ml mleka
- 1 jajko
- 200 g puree z dyni*
- 2 łyżki oleju
- 3 łyżki wody
*Użyłam puree z dyni hokkaido, które jest zwarte, jeśli korzystacie z bardziej płynnego puree dodatek wody można pominąć.
W letnim mleku rozpuścić drożdże, dodać 1 łyżkę mąki i 2 łyżki cukru, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut. Pozostałe składniki wymieszać, dodać wyrośnięty zaczyn. Dokładnie wyrobić gładkie i elastyczne ciastom najlepiej przy użyciu robota kuchennego. Misę z ciastem przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 60 minut.
Nadzienie:
- 35 g roztopionego masła
- 35 g cukru trzcinowego
- 2 łyżeczki cynamonu
Wyrośnięte ciasto odgazować, przełożyć na delikatnie wysypaną mąką stolnicę. Rozwałkować na kształt przypominający prostokąt. Posmarować roztopionym masłem, posypać cukrem i cynamonem. Zwinąć wzdłuż krótszego boku, podzielić na 8 części. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, odstawić do wyrośnięcia na 15 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie przełożyć do rozgrzanego do 180 C (termoobieg) piekarnika i piec przez ok. 25 minut. Udekorować lukrem.
Lukier:
- 100 g cukru pudru
- 1-2 łyżki wody
Cukier puder wymieszać z łyżką wody. Jeśli lukier będzie zbyt gęsty dodać trochę więcej wody.
Smacznego!
Film z przygotowania obejrzycie na moim kanale YouTube – zapraszam do subskrybowania 🙂
Więcej przepisów znajdziecie na moim Facebooku i Instagramie
Super ❤️❤️❤️
Autor
Dziękuję 🙂
Ależ apetycznie wyglądają !
Autor
Dziękuję i polecam 🙂
Pyszne 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Uwielbiam cynamonki ale takiej wersji nie znam i w weekend upiekę 🙂
Autor
Polecam i daj znać jak smakowało 🙂
Z takimi wypiekami to i jesień jakaś niestraszna 🙂
Autor
Zdecydowanie tak 🙂