Site icon marta-gotuje.pl

Dyniowe ciasteczka owsiane (wegańskie i bez glutenu)

Dynia, płatki owsiane i gorzka czekolada to połączenie moich ulubionych składników, które musiało przynieść efekt idealny. Ciasteczka są obłędne z kruchą skorupką i miękkim środkiem, a do tego wegańskie i bez glutenu, więc stanowią deser dla każdego. Świetnie nadają się dla mam karmiących, które mają problemy z nietolerancjami pokarmowymi u swoich maluszków, bo poza czekoladą (z której można zrezygnować) nie zawierają alergenów. Sprawdziły się również jako przepyszna przekąska przed biegowymi zmaganiami. Polecam!!!



Składniki (ok. 15-16 dużych ciasteczek):

W małej miseczce siemię lniane połączyć z wodą, odstawić na chwilę, aż napęcznieje. W dużej misce połączyć suche składniki: mąkę owsianą, całe płatki owsiane, sodę oczyszczoną, cynamon, sól morską, gałkę muszkatołową, wymieszać. W oddzielnym naczyniu wymieszać puree z dyni, cukier trzcinowy, olej kokosowy, ekstrakt z wanilii oraz napęczniałe siemię lniane (lub jajko). Wymieszać do połączenia się składników i przelać do miski z suchymi składnikami. Całość wymieszać. Łyżką formować ciasteczka i przełożyć je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Czekoladę pokroić w mniejsze kawałki, przełożyć na wierzch ciasteczek, delikatnie docisnąć. Piec w piekarniku rozgrzanym do 190 C (termoobieg) przez 15-18 minut do czasu aż lekko zbrązowieją i będą chrupiące. Wyjąć z piekarnika i zostawić przez 5 minut na blaszce, po czym dalej studzić na kratce. Kiedy całkowicie wystygną przechowywać w zamkniętym pojemniku.

Smacznego!





Inspiracja

Exit mobile version