Dynia, płatki owsiane i gorzka czekolada to połączenie moich ulubionych składników, które musiało przynieść efekt idealny. Ciasteczka są obłędne z kruchą skorupką i miękkim środkiem, a do tego wegańskie i bez glutenu, więc stanowią deser dla każdego. Świetnie nadają się dla mam karmiących, które mają problemy z nietolerancjami pokarmowymi u swoich maluszków, bo poza czekoladą (z której można zrezygnować) nie zawierają alergenów. Sprawdziły się również jako przepyszna przekąska przed biegowymi zmaganiami. Polecam!!!
Składniki (ok. 15-16 dużych ciasteczek):
- 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego + 2 i 1/2 łyżki ciepłej wody
(jeśli nie zależy Wam na wersji wegańskiej można opcjonalnie zastąpić 1 jajkiem) - 2 szklanki mąki owsianej (lub 2 i 1/4 szklanki płatków owsianych górskich zmiksowanych blenderem na proszek)
- 1 szklanka płatków owsianych górskich
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki soli morskiej
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 3/4 szklanki puree z dyni
- 3/4 szklanki cukru trzcinowego lub kokosowego
- 1/2 szklanki płynnego oleju kokosowego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 50 g gorzkiej czekolady
W małej miseczce siemię lniane połączyć z wodą, odstawić na chwilę, aż napęcznieje. W dużej misce połączyć suche składniki: mąkę owsianą, całe płatki owsiane, sodę oczyszczoną, cynamon, sól morską, gałkę muszkatołową, wymieszać. W oddzielnym naczyniu wymieszać puree z dyni, cukier trzcinowy, olej kokosowy, ekstrakt z wanilii oraz napęczniałe siemię lniane (lub jajko). Wymieszać do połączenia się składników i przelać do miski z suchymi składnikami. Całość wymieszać. Łyżką formować ciasteczka i przełożyć je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Czekoladę pokroić w mniejsze kawałki, przełożyć na wierzch ciasteczek, delikatnie docisnąć. Piec w piekarniku rozgrzanym do 190 C (termoobieg) przez 15-18 minut do czasu aż lekko zbrązowieją i będą chrupiące. Wyjąć z piekarnika i zostawić przez 5 minut na blaszce, po czym dalej studzić na kratce. Kiedy całkowicie wystygną przechowywać w zamkniętym pojemniku.
Smacznego!
Po prostu CUDO 💟
Muszę przyznać że wyjątkowe ☺ Gorzka czekolada idealnie tutaj współgra ☺
Autor
Mnie też od razu oczarowały, nawet się przyznam, że większość zjadłam sama;)
Autor
Dziękuję 🙂
Muszą smakować obłędnie !!! 🙂
Autor
Zdecydowanie 🙂
Kocham ciasteczka owsiane (wszystkie) ale z dynią nie tylko jeszcze nie jadłam ale nawet nie słyszałam 🙂 prezentują się pięknie więc na pewno się skuszę 🙂
Autor
Daj znać jak smakowało 🙂
Cudowne ciasteczka 🙂 Chętnie bym pochrupała!
Autor
Dziękuję i polecam wypróbować 🙂
Wbrew pozorom to co reklamowane jako „vege i glutenfree” często mnie odrzuca, bo jednak ta moda moim zdaniem poszła za daleko, ale takie ciacha jak najbardziej na tak 🙂 sądząc po składnikach muszą smakować obłędnie 🙂
Autor
Jest sporo prawdy w tym co piszesz, ale tutaj nie odczujesz żadnych braków w smaku, wręcz przeciwnie! 🙂
Te ciacha to jakiś obłęd!!! wyśmienite :))))
Autor
Super, że posmakowały:)
Trafiłaś w punkt! od dziś moje ulubione obok ciasteczek owsianych najlepszych 🙂 super odmiana 🙂
Autor
O take one rownież zasługują na nazwę najlepsze 🙂
bardzo mi się podobają te ciacha! 🙂
Autor
Są pyszne, gorąco polecam!!! 🙂
Pyszne ciasteczka 🙂 super, że bez alergenów bo niedawno zostałam mamą i diety nie mam ale uważam co jem 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że posmakowały 🙂
Do tej pory nie wiedziałam nawet, że lubię ciasteczka owsiane a już dopiero co dyniowe… przepyszne są 🙂
Autor
🙂 🙂
Dzisiaj robiłam pychotka 🙂
Autor
Super, że posmakowały 🙂
Pyszne pyszne i jeszcze raz pyszne 🙂 tego mi było trzeba bo moja dzidźka nagle dostała jakiejś wysypki a jak tu żyć jak Mama zła bo nic zjeść nie może 🙂
Autor
Coś o tym wiem :)))
Samo zdrowie, wygląda świetnie i na pewno smakuje obłędnie 🙂 koniecznie muszę zrobić na weekend, a ja polecam Kcalmara po wiele ciekawych inspiracji i wartościowych artykułów, m.in o dyni 🙂
Autor
Dziękuję i proszę dać znać jak smakowały 🙂
Super przepisy! Wszystkie wyglądają bardzo apetycznie!
Zapraszamy do nas na zakupy http://www.strefa-zdrowia.eu
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
Obłędne są :DDDD robię już chyba z 5 raz!
Autor
Jak mi miło, że tak posmakowały 🙂
Ciasteczka są przepyszne 🙂
Autor
Bardzo się cieszę, że posmakowały 🙂
Pysze wyszły 🙂
Autor
Bardzo się cieszę, że smakowały 🙂
Najlepsze ciasteczka na świecie 🙂 pyszne zdrowe i wcale tego nie czuć 🙂
Autor
Bardzo mi miło, dziękuję 🙂
Przepyszne wyszły 🙂
Autor
🙂 🙂 🙂
bez glutenu ? płatki owsiane zawierają gluten !
Autor
Nie, płatki owsiane same w sobie nie zawierają glutenu. Co prawda mogą być nim zanieczyszczone podczas procesu produkcyjnego, ale wystarczy sięgnąć po te, których producent gwarantuje, że są bez glutenu, na rynku jest teraz spory wybór – wystarczy przeczytać na opakowaniu 😉
Pyszne są!!!!
Autor
Cieszę się, że posmakowały 🙂
Super smak i bardzo zdrowe dosłownie ideał a nie ciastka 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Nasze ulubione 🙂
Autor
Super, bardzo mi miło 🙂
Pychotki piekłam wiele razy w zeszłym roku i tym razem trzeba zrobić zapasy 🙂
Autor
Cieszę się bardzo, pozdrawiam 🙂