Site icon marta-gotuje.pl

Dwukolorowe ciasto bananowe

Bardzo lubię chlebek bananowy, więc gdy zobaczyłam jak Mała Cukierenka zaproponowała jego dwukolorową wersję wiedziałam, że będzie pysznie. Powiem tylko tyle, że następnym razem moje ciasto bananowe będzie w całości czekoladowe, bo ta warstwa była tak pyszna, że sporą część wyjadłam na surowo już przed pieczeniem… ; ) Ciasto bardzo aromatyczne proste do przygotowania, bez użycia miksera. Polecam!!!



Składniki (powinny być w temp. pokojowej):

Masło roztopić, przelać do miseczki. Do rondla po roztopionym maśle przełożyć czekoladę połamaną na mniejsze kawałki, rozpuścić i zdjąć z ognia.  Mąkę wymieszać z sodą, cynamonem i solą. Banany rozgnieść widelcem na papkę, dodać roztopione masło, cukier i dokładnie wymieszać łyżką. Jogurt wymieszać z jajkami, dodać mąkę, bananową masę i szybko, ale dokładnie wymieszać łyżką. 1/3 tak przygotowanej masy przełożyć do innej miski, dodać do niej kakao i rozpuszczoną czekoladę. Wymieszać. Keksówkę o wymiarach 25 x 12 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej jasną masę, wyrównać. Następnie przelać ciemną masę i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 C (góra-dół). Piec przez ok. 60-65 minut na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu studzić na kratce.

Smacznego : )





Exit mobile version