Bardzo lubię chlebek bananowy, więc gdy zobaczyłam jak Mała Cukierenka zaproponowała jego dwukolorową wersję wiedziałam, że będzie pysznie. Powiem tylko tyle, że następnym razem moje ciasto bananowe będzie w całości czekoladowe, bo ta warstwa była tak pyszna, że sporą część wyjadłam na surowo już przed pieczeniem… ; ) Ciasto bardzo aromatyczne proste do przygotowania, bez użycia miksera. Polecam!!!
Składniki (powinny być w temp. pokojowej):
- 60 g masła
- 60 g gorzkiej czekolady (min. zawartość kakao 60%)
- 2 szklanki mąki pszennej tortowej
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
- 3 duże, dojrzałe banany
- 3/4 szklanki cukru
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 jajka (wielkość L)
- 1 płaska łyżka ciemnego kakao
Masło roztopić, przelać do miseczki. Do rondla po roztopionym maśle przełożyć czekoladę połamaną na mniejsze kawałki, rozpuścić i zdjąć z ognia. Mąkę wymieszać z sodą, cynamonem i solą. Banany rozgnieść widelcem na papkę, dodać roztopione masło, cukier i dokładnie wymieszać łyżką. Jogurt wymieszać z jajkami, dodać mąkę, bananową masę i szybko, ale dokładnie wymieszać łyżką. 1/3 tak przygotowanej masy przełożyć do innej miski, dodać do niej kakao i rozpuszczoną czekoladę. Wymieszać. Keksówkę o wymiarach 25 x 12 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej jasną masę, wyrównać. Następnie przelać ciemną masę i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 C (góra-dół). Piec przez ok. 60-65 minut na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu studzić na kratce.
Smacznego : )