Przepis na dwukolorową babkę z polewą czekoladową na pewno przypadnie Wam do gustu. Babka wychodzi delikatna i pyszna. Sprawdzony przepis na babkę gwarantuje, że wychodzi wilgotna i długo zachowuje świeżość. Idealnie sprawdzi się na wielkanocnym stole. Babka jest bardzo prosta i szybka do przygotowania, przepis, który zawsze się udaje. Polecam!!
Przepis na dwukolorową babkę
Składniki (średnica foremki: 23 cm):
- 5 jajek (wielkość L)
- 250 g cukru
- 185 ml oleju
- 250 g mąki
- 5 g proszku do pieczenia (1 łyżeczka)
- 10 g kakao (1 łyżka)
- 20 g mąki ziemniaczanej (1 łyżka)
Jak zrobić babkę
Jajka zmiksować z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać olej, mąkę i proszek do pieczenia. Zmiksować. Podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao, wymieszać. Do drugiej dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać. Formę na babkę wysmarować masłem, wysypać mąką. Przełożyć ciasto, na zmianę jasne i ciemne. Piec w 170° C (góra-dół) przez ok. 45 minut, do suchego patyczka.
Polewa:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 ml śmietanki kremówki 30%
Gorzką czekoladę posiekać. Zalać mocno podgrzaną kremówką. Odstawić na kilka minut, po tym czasie wymieszać na gładką polewę. Udekorować babkę.
Smacznego!
Przepis krok po kroku możecie obejrzeć na moim kanale YouTube – zapraszam do subskrybowania.
Pozostałe przepisy na babki.
Zapraszam również na mój Instagram.