Drożdżówki to jeden z ulubionych wypieków moich dzieci : ) W sezonie truskawkowym nie mogło zabraknąć owocowej wersji oczywiście z kruszonką : ) Tym razem jest ona dość nietypowa w wersji owsiano-kukurydzianej ze względu na fakt, że mąki pszennej akurat nam zabrakło : ) Potrzeba zdecydowanie jest matką wynalazków : ) Polecam!!!
Przepis na drożdżówki z truskawkami i kruszonką
Składniki na ciasto (ok. 10 sztuk):
- 250 ml ciepłego mleka
- 50 g trzcinowego cukru
- 1 opakowanie drożdży instant (7g)
- 380 g mąki pszennej
- 20 g mąki kukurydzianej
- 1/2 płaskiej łyżeczki soli morskiej
- 75 g masła (temp. pokojowa)
Do ciepłego mleka dodać cukier trzcinowy i drożdże. Odstawić na ok. 10 minut, aż zaczyn zacznie pracować. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wyrobić gładkie i elastyczne ciasto robotem kuchennym przez 10 minut. Miskę z ciastem przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie podzielić je na ok. 10 części uformować kulki, a następnie spłaszczyć je dłonią, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ponownie przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
Składniki na nadzienie:
- 500 g truskawek
- mąka ziemniaczana
Truskawki umyć, osuszyć, odszypułkować i pokroić na pół. Wyrośnięte ciasto lekko ugnieść na środku koła, pozostawiając wyższe brzegi. Środek dokładnie wysypać mąką ziemniaczaną, a następnie ułożyć przygotowane truskawki. Przygotować kruszonkę.
Składniki na kruszonkę:
- 50 g masła
- 50 g płatków owsianych
- 25 g mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
- 30 g cukru trzcinowego
Masło pokroić w mniejsze kawałki, dodać pozostałe składniki i zagnieść kruszonkę między palcami. Wysypać na przygotowane drożdżówki i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 15-25 minut do czasu aż nabiorą złotego koloru (u mnie wystarczy 15 min., ale w starszym piekarniku Mamy potrzeba ich aż 25 min. ; )
Składniki na lukier:
- 50 g cukru pudru
- 1 łyżka wody lub soku z cytryny/pomarańczy
Cukier puder wymieszać z wodą lub sokiem. Jeszcze ciepłe drożdżówki polukrować, takie smakują najlepiej : )
Smacznego!