Letni klasyk, czyli drożdżówki z truskawkami i kruszonką. Sezon na truskawki zbliża się ku końcowi nad czym bardzo ubolewam, bo co roku mam wrażenie, że nie wykorzystałam go w pełni (niestety mam takie samo wrażenie odnośnie wszystkich sezonowych warzyw i owoców ; ) Idealna przekąska do zjedzenia także poza domem, polecam!
Składniki (12 sztuk):
- 25 g drożdży (świeżych)
- 250 ml mleka
- 7 łyżek cukru
- 550 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 2 pełne łyżki serka mascarpone (ok. 75 g)
- 2 jajka (wielkość L)
- 1 szczypta soli
- ok. 500 g truskawek
- płatki owsiane do podsypania
Drożdże pokruszyć do niewielkiej miski, zalać 5 łyżkami letniego mleka, dodać jedną łyżkę cukru i dwie łyżki mąki. Odstawić na około 20 minut, aby zaczyn zaczął pracować.
W tym czasie pozostałe mleko przelać do garnka razem z serkiem mascarpone, masłem i cukrem. Podgrzewać do czasu aż masło i mascarpone się rozpuszczą, co jakiś czas całość wymieszać. Zdjąć z ognia i delikatnie przestudzić (powinno być ciepłe, ale nie gorące), następnie dodać jajka i całość rozbełtać widelcem.
Do misy miksera wsypać mąkę i szczyptę soli. Dodać mleko wymieszane z jajkami i wyrośnięty zaczyn. Zagnieść ciasto (najlepiej przy pomocy robota kuchennego) przez ok. 7 minut. Całość oprószyć delikatnie mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 45 minut. Ciasto będzie dość mocno kleić się do rąk, można podsypać je odrobiną mąki, ale powinno być ono raczej miękkie i nie zbyt zwarte, dzięki temu drożdżówki wyjdą bardzo miękkie i puszyste.
Uformować płaskie placki (można pomóc sobie łyżką) i na ich środek wysypać odrobinę płatków owsianych (pochłoną nadmiar soku z truskawek, nie będą wyczuwalne), nałożyć plastry truskawek i posypać kruszonką. Odstawić na około 20 minut do ponownego wyrośnięcia.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 190 C (termoobieg) przez około 25 min. (najlepiej sprawdzić patyczkiem, czy są już wypieczone, powinny się lekko zarumienić, jeśli przetrzymamy je za długo w piekarniku stracą puszystość), a następnie studzić na kratce.
Składniki na kruszonkę:
- 100 g masła
- 150 g mąki pszennej
- 80 g cukru trzcinowego
Masło posiekać nożem z mąką, dodać cukier i całość rozetrzeć palcami na kruszonkę.
Smacznego : )
Ale pyszności tu od rana :)))
Autor
Smacznego 🙂
Obowiązkowy punkt dnia 🙂
Autor
Idealny moment wytchnienia 🙂
Pięknie się prezentują 🙂
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
Coś czuję, że będzie to nasz najnowszy hit 🙂
Autor
Byłoby mi bardzo miło 🙂
och, ja ja czasem tęsknię do takich wypieków, oczywiście mogę użyć zamienników, ale wiadomo, że to nie to samo….jak zwykle perfekcja, Marta 😉
Autor
Dziękuję:* i wcale Ci się nie dziwię! 🙂 u mnie zamienniki też się pojawiają, ale bez glutenu i mąki pszennej byłoby ciężko… 😀
ja również żałuję, że powoli sezon dobiega końca, za to drożdżówki pychota 🙂
Autor
Dokładnie, trzeba się z tym pogodzić 🙂 Super, że drożdżówki przypadły do gustu 🙂
Jutro robię, obym podołała 🙂
Autor
Na pewno sobie poradzisz! Daj znać jak smakowało 🙂
Właśnie się zajadamy są pyszniutkie 🙂
Autor
Miło mi, że posmakowały 🙂
Przepyszne wychodzą też z mrożonymi 🙂
Autor
Super, dziękuję za informację 🙂