Drożdżówki z truskawkami

Drożdżówki to jeden z ulubionych wypieków moich dzieci : ) W sezonie truskawkowym nie mogło zabraknąć owocowej wersji oczywiście z kruszonką : ) Tym razem jest ona dość nietypowa w wersji owsiano-kukurydzianej ze względu na fakt, że mąki pszennej akurat nam zabrakło : ) Potrzeba zdecydowanie jest matką wynalazków : ) Polecam!!! 


Drożdżówki z truskawkami i kruszonką przepis

Przepis na drożdżówki z truskawkami i kruszonką

Składniki na ciasto (ok. 10 sztuk):

  • 250 ml ciepłego mleka
  • 50 g trzcinowego cukru
  • 1 opakowanie drożdży instant (7g)
  • 380 g mąki pszennej
  • 20 g mąki kukurydzianej
  • 1/2 płaskiej łyżeczki soli morskiej
  • 75 g masła (temp. pokojowa)

Do ciepłego mleka dodać cukier trzcinowy i drożdże. Odstawić na ok. 10 minut, aż zaczyn zacznie pracować. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wyrobić gładkie i elastyczne ciasto robotem kuchennym przez 10 minut. Miskę z ciastem przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie podzielić je na ok. 10 części uformować kulki, a następnie spłaszczyć je dłonią, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ponownie przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.

Składniki na nadzienie:

  • 500 g truskawek
  • mąka ziemniaczana

Truskawki umyć, osuszyć, odszypułkować i pokroić na pół. Wyrośnięte ciasto lekko ugnieść na środku koła, pozostawiając wyższe brzegi. Środek dokładnie wysypać mąką ziemniaczaną, a następnie ułożyć przygotowane truskawki. Przygotować kruszonkę.

Składniki na kruszonkę:

  • 50 g masła
  • 50 g płatków owsianych
  • 25 g mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • 30 g cukru trzcinowego

Masło pokroić w mniejsze kawałki, dodać pozostałe składniki i zagnieść kruszonkę między palcami. Wysypać na przygotowane drożdżówki i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 15-25 minut do czasu aż nabiorą złotego koloru (u mnie wystarczy 15 min., ale w starszym piekarniku Mamy potrzeba ich aż 25 min. ; )

Składniki na lukier:

  • 50 g cukru pudru
  • 1 łyżka wody lub soku z cytryny/pomarańczy

Cukier puder wymieszać z wodą lub sokiem. Jeszcze ciepłe drożdżówki polukrować, takie smakują najlepiej : )

Smacznego!


drożdżówki z truskawkami przepis

Komentarzy: 31

  1. Misia
    29 czerwca 2017 / 10:27

    Przepysznie wyglądają 🙂

    • Marta
      Autor
      29 czerwca 2017 / 16:09

      Bardzo dziękuję 🙂

  2. Aga
    29 czerwca 2017 / 11:28

    Wowwww aż zgłodniałam 🙂

    • Marta
      Autor
      29 czerwca 2017 / 16:09

      🙂 🙂 🙂

  3. Tasha
    29 czerwca 2017 / 11:54

    Pycha pycha i jeszcze raz pycha 😊 Na pewno zrobię 😊

    • Marta
      Autor
      29 czerwca 2017 / 16:10

      Koniecznie daj znać jak smakowało 🙂

  4. Zo
    29 czerwca 2017 / 13:50

    Wspaniały letni przepis 🙂

    • Marta
      Autor
      29 czerwca 2017 / 16:10

      Bardzo dziękuję 🙂

  5. Michał
    29 czerwca 2017 / 14:22

    Kruszonka truskawki i drożdżowe to najlepszy wynalazek ludzkości 🙂

    • Marta
      Autor
      29 czerwca 2017 / 16:10

      Prawda 😀

  6. Malwina
    29 czerwca 2017 / 16:40

    Smak dzieciństwa 🙂

  7. Isia
    29 czerwca 2017 / 18:42

    Super drożdżówczeki!

    • Marta
      Autor
      29 czerwca 2017 / 23:02

      Bardzo dziękuję 🙂

  8. 29 czerwca 2017 / 18:47

    Nigdy sama nie piekłam drożdżówek z owocami. Patrząc na Twoje cudne wypieki, mam ochotę jak najszybciej to zmienić 🙂

    • Marta
      Autor
      29 czerwca 2017 / 23:02

      Koniecznie trzeba to nadrobić 🙂 Mam nadzieję, ze się skusisz 🙂

  9. Majka
    29 czerwca 2017 / 21:23

    Całkiem niedawno piekłam z poprzedniego przepisu i wyszły wyśmienite, te bardzo podobne, więc na bank równie pyszne 🙂 Zdjęcia w plenerze super 🙂

    • Marta
      Autor
      29 czerwca 2017 / 23:03

      Bardzo dziękuję 🙂 u nas drożdżówki znikają w ilościach hurtowych, więc każda okazja jest dobra, żeby je upiec 🙂

  10. 30 czerwca 2017 / 14:48

    Można jakoś określić kaloryczność takiej drożdżówki?

    • Marta
      Autor
      30 czerwca 2017 / 18:04

      Może uda się przeliczyć w jakimś kalkulatorze internetowym? 🙂

  11. ewelina
    30 czerwca 2017 / 18:30

    wyszly super dzieki 🙂

    • Marta
      Autor
      30 czerwca 2017 / 19:45

      Bardzo mi miło, że posmakowały 🙂

    • Marta
      Autor
      3 lipca 2017 / 1:29

      Domowa najlepsza 🙂

  12. Natalia
    5 lipca 2017 / 13:32

    Przepyszne nastepnym razem robie z podwójnej porcji 🙂

    • Marta
      Autor
      6 lipca 2017 / 14:00

      Bardzo mi miło 🙂

  13. Tysia
    13 lipca 2017 / 0:59

    Wyszły idealnie piekne zdjęcia 🙂

    • Marta
      Autor
      13 lipca 2017 / 15:31

      Bardzo mi miło, że smakowały i dziękuję 🙂

  14. Eve
    18 czerwca 2018 / 15:30

    Pychotka 🙂 wyszły mięciutkie i puszyste 🙂

    • Marta
      Autor
      20 czerwca 2018 / 9:11

      Bardzo mi miło, że posmakowały 🙂

  15. Tośka
    11 czerwca 2021 / 14:00

    Bardzo smaczne drozdzówki dziękuję 🙂

    • Marta
      Autor
      13 czerwca 2021 / 17:20

      Cieszę się, że posmakowały 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
10 − 4 =