Uwielbiam ciasto drożdżowe, również w formie tradycyjnych drożdżówek. Dziś mam dla Was bardzo prosty przepis na drożdżówki z serem, ale z powodzeniem możecie wykorzystać tu inne nadzienie np. budyń, czy owoce i kruszonkę. Drożdżówek wychodzi sporo, a ponieważ mam w domu twarogowego anty-fana często korzystam z połowy przepisu na serową masę, a do pozostałego ciasta dodaję inne dodatki ; ) Przepisem podzieliła się ze mną moja przyjaciółka Marta, która często pomija moment wyrastania ciasta, a i tak jej drożdżówki smakują przepysznie : ) Polecam!!!
Składniki (16 drożdżówek):
- 500 g mąki pszennej
- 25-30 g świeżych drożdży
- 1 szklanka letniego mleka
- 1/4 szklanki oleju
- 1/2 szklanki cukru
- szczypta soli
- cukier waniliowy
- 1 jajko (wielkość L)
*Uwaga! Używam zawsze szklanki o pojemności 250 ml
Drożdże pokruszyć, dodać łyżeczkę cukru, łyżkę mąki i 3 łyżki ciepłego mleka. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut. Do misy miksera dodać mąkę, pozostałe składniki i wyrośnięty rozczyn. Dokładnie wyrobić gładkie ciasto (użyłam robota kuchennego), przykryć ściereczką kuchenną i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić objętość. Następnie krótko zagnieść na stolnicy posypanej mąką.
Przygotować nadzienie.
Składniki na nadzienie:
- 500 g twarogu półtłustego
- 2 żółtka
- ok. 10 łyżek cukru (można dać mniej do smaku)
- opcjonalnie rodzynki
Wszystkie składniki wymieszać na gładką masę widelcem lub łyżką. Jeśli używamy rodzynek należy dodać je na końcu.
Przygotowane ciasto rozwałkować na kształt przypominający prostokąt, posmarować go masą serową. Złożyć na trzy (1/3 ciasta zagiąć od dołu i 1/3 ciasta zagiąć od góry). Instrukcja obrazkowa tutaj. Pokroić na 16 równych części i każdy kawałek przekręcić w połowie, aby powstała “muszka”. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując kilkucentymetrowe odstępy. Przed włożeniem do piekarnika posmarować roztrzepanym białkiem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 15 minut do czasu, aż się zarumienią. Smacznego!
Zjadłabym 🙂
Autor
Polecam 🙂
Wyglądają rewelacyjnie 🙂 od dawna mam na takie ochotę więc może w końcu zrobię 🙂
Autor
Mam nadzieję, że się skusisz 🙂
Mniam mniam …
Autor
Dziękuję 🙂
Przepyszne a mi też się zdarza czasem drożdżowego nie odstawić do wyrośnięcia i wychodzi 🙂
Autor
Super, że posmakowały 🙂
Cudnowe drożdżóweczki bardzo nam posmakowały 🙂
Autor
Cieszę się, że przypadły do gustu 🙂
Zrobiłam! O mamo, jakie cudne ❤️❤️❤️
Autor
Super, bardzo mi miło, że posmakowały 🙂
Przepyszne bardzo polecam 🙂
Autor
Miło mi, że posmakowały 🙂
Bardzo puszyste polecam 🙂
Autor
Super, że posmakowały 🙂
Wyszły pysznie 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Jakie one są dobre, porcja przy nastepnym pieczeniu będzie zwiększona 😀
Autor
Super wiadomość, pozdrawiam 🙂
Pycha smak dzieciństwa 🙂 dobre nawet na drugi dzień 🙂
Autor
Super, że posmakowały 🙂
Drożdżowki są rewelacyjne polecam 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że posmakowały 🙂
Pychotka!!! smak dzieciństwa przepis super rosną nawet bez czekania 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że posmakowały 🙂
Dzisiaj właśnie upiekłam te pyszności. Super przepis i wyszły mi obłędnie. U mnie w domu wszystkim bardzo smakowały. Napewno jeszcze nie jeden raz zrobię. Porostu przepyszne
Autor
Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂
Najlepsze drożdżówki jakie jadłam bardzo dziękuję za przepis!!!
Autor
Ogromnie mi miło, pozdrawiam 🙂
Czy mozna zrobić je z jabuszkami
Autor
Tak 🙂
Pyszne, nie chciało mi sie kombinować z tymi kształtami więc zrobiłam zwykłe okragłe, małżon zadowolony 🙂
Autor
Super, że smakowały 🙂