Drożdżówki z serem przepis

Uwielbiam ciasto drożdżowe, również w formie tradycyjnych drożdżówek. Dziś mam dla Was bardzo prosty przepis na drożdżówki z serem, ale z powodzeniem możecie wykorzystać tu inne nadzienie np. budyń, czy owoce i kruszonkę. Drożdżówek wychodzi sporo, a ponieważ mam w domu twarogowego anty-fana często korzystam z połowy przepisu na serową masę, a do pozostałego ciasta dodaję inne dodatki ; ) Przepisem podzieliła się ze mną moja przyjaciółka Marta, która często pomija moment wyrastania ciasta, a i tak jej drożdżówki smakują przepysznie : ) Polecam!!!

Drożdżówki z serem najlepsze

Składniki (16 drożdżówek):

  • 500 g mąki pszennej
  • 25-30 g świeżych drożdży
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • cukier waniliowy
  • 1 jajko (wielkość L)

*Uwaga! Używam zawsze szklanki o pojemności 250 ml

Drożdże pokruszyć, dodać łyżeczkę cukru, łyżkę mąki i 3 łyżki ciepłego mleka. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut. Do misy miksera dodać mąkę, pozostałe składniki i wyrośnięty rozczyn. Dokładnie wyrobić gładkie ciasto (użyłam robota kuchennego), przykryć ściereczką kuchenną i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić objętość. Następnie krótko zagnieść na stolnicy posypanej mąką.
Przygotować nadzienie.

Składniki na nadzienie:

  • 500 g twarogu półtłustego
  • 2 żółtka
  • ok. 10 łyżek cukru (można dać mniej do smaku)
  • opcjonalnie rodzynki

Wszystkie składniki wymieszać na gładką masę widelcem lub łyżką. Jeśli używamy rodzynek należy dodać je na końcu.

Przygotowane ciasto rozwałkować na kształt przypominający prostokąt, posmarować go masą serową. Złożyć na trzy (1/3 ciasta zagiąć od dołu i 1/3 ciasta zagiąć od góry). Instrukcja obrazkowa tutaj. Pokroić na 16 równych części i każdy kawałek przekręcić w połowie, aby powstała “muszka”. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując kilkucentymetrowe odstępy. Przed włożeniem do piekarnika posmarować roztrzepanym białkiem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 15 minut do czasu, aż się zarumienią. Smacznego!

Drożdżówki z serem przepis

Inspracja

Komentarzy: 34

  1. Isia
    19 lipca 2019 / 13:32

    Zjadłabym 🙂

    • Marta
      Autor
      22 lipca 2019 / 11:27

      Polecam 🙂

  2. Aga
    19 lipca 2019 / 13:54

    Wyglądają rewelacyjnie 🙂 od dawna mam na takie ochotę więc może w końcu zrobię 🙂

    • Marta
      Autor
      22 lipca 2019 / 11:28

      Mam nadzieję, że się skusisz 🙂

  3. kasik
    19 lipca 2019 / 14:15

    Mniam mniam …

    • Marta
      Autor
      22 lipca 2019 / 11:28

      Dziękuję 🙂

  4. Ilona
    19 lipca 2019 / 17:50

    Przepyszne a mi też się zdarza czasem drożdżowego nie odstawić do wyrośnięcia i wychodzi 🙂

    • Marta
      Autor
      22 lipca 2019 / 11:28

      Super, że posmakowały 🙂

  5. Karo
    20 lipca 2019 / 15:44

    Cudnowe drożdżóweczki bardzo nam posmakowały 🙂

    • Marta
      Autor
      22 lipca 2019 / 11:28

      Cieszę się, że przypadły do gustu 🙂

  6. Agnieszka
    20 lipca 2019 / 22:17

    Zrobiłam! O mamo, jakie cudne ❤️❤️❤️

    • Marta
      Autor
      22 lipca 2019 / 11:29

      Super, bardzo mi miło, że posmakowały 🙂

  7. Hania
    23 lipca 2019 / 15:31

    Przepyszne bardzo polecam 🙂

    • Marta
      Autor
      24 lipca 2019 / 12:28

      Miło mi, że posmakowały 🙂

  8. Marysia
    25 lipca 2019 / 18:02

    Bardzo puszyste polecam 🙂

    • Marta
      Autor
      26 lipca 2019 / 15:39

      Super, że posmakowały 🙂

  9. Kass
    30 lipca 2019 / 23:16

    Wyszły pysznie 🙂

    • Marta
      Autor
      31 lipca 2019 / 12:20

      Bardzo mi miło 🙂

  10. Ewelina
    2 sierpnia 2019 / 10:51

    Jakie one są dobre, porcja przy nastepnym pieczeniu będzie zwiększona 😀

    • Marta
      Autor
      2 sierpnia 2019 / 11:43

      Super wiadomość, pozdrawiam 🙂

  11. Madzia
    6 sierpnia 2019 / 12:09

    Pycha smak dzieciństwa 🙂 dobre nawet na drugi dzień 🙂

    • Marta
      Autor
      8 sierpnia 2019 / 16:53

      Super, że posmakowały 🙂

  12. Kaja
    30 sierpnia 2019 / 12:25

    Drożdżowki są rewelacyjne polecam 🙂

    • Marta
      Autor
      3 września 2019 / 0:08

      Bardzo mi miło, że posmakowały 🙂

  13. Kama
    26 marca 2020 / 23:14

    Pychotka!!! smak dzieciństwa przepis super rosną nawet bez czekania 🙂

    • Marta
      Autor
      29 marca 2020 / 0:42

      Bardzo mi miło, że posmakowały 🙂

  14. Dorota
    2 kwietnia 2020 / 21:05

    Dzisiaj właśnie upiekłam te pyszności. Super przepis i wyszły mi obłędnie. U mnie w domu wszystkim bardzo smakowały. Napewno jeszcze nie jeden raz zrobię. Porostu przepyszne

    • Marta
      Autor
      3 kwietnia 2020 / 0:35

      Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂

  15. Kama
    11 czerwca 2021 / 14:02

    Najlepsze drożdżówki jakie jadłam bardzo dziękuję za przepis!!!

    • Marta
      Autor
      13 czerwca 2021 / 17:20

      Ogromnie mi miło, pozdrawiam 🙂

  16. Karolina Gawlas
    22 marca 2024 / 10:30

    Czy mozna zrobić je z jabuszkami

    • Marta
      Autor
      22 marca 2024 / 12:12

      Tak 🙂

  17. Paulina
    24 września 2024 / 23:50

    Pyszne, nie chciało mi sie kombinować z tymi kształtami więc zrobiłam zwykłe okragłe, małżon zadowolony 🙂

    • Marta
      Autor
      25 września 2024 / 23:37

      Super, że smakowały 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
17 − 2 =