Najlepsze letnie drożdżówki z serem, truskawkami i kruszonką. Idealnie puszyste, świetnie sprawdzą się na piknik, czy drugie śniadanie w towarzystwie szklanki zimnego mleka. Sezon truskawkowy w pełni, więc koniecznie wypróbujcie, bo w planach mam już kolejne odsłony wypieków z truskawkami w roli głównej. Dodatkowo zostałam zaproszona do współpracy z portalem Przepisy.pl, który jest prawdziwą skarbnicą inspiracji nie tylko jeśli chodzi o przepisy z truskawkami. Mam nadzieję, że również mój przepis przypadnie Wam do gustu i zdobędzie uznanie czytelników : ) Polecam!!!
Przepis na drożdżówki z serem i truskawkami
Składniki na ciasto (8 sztuk):
- 7 g drożdży instant (1 opakowanie)
- 250 ml letniego mleka 3,2%
- 500 g mąki pszennej
- 150 g cukru trzcinowego
- 1/2 łyżeczki soli
- 85 g masła
Wszystkie składniki (poza masłem) dokładnie wymieszać. Dodać zimne masło i wyrobić elastyczne ciasto (ręcznie ok. 15 minut, robotem kuchennym 8 min.) Przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę lub do czasu podwojenia objętości. Po tym czasie ponownie krótko wyrobić i podzielić na 8 części. Każdą z nich przełożyć na blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia, rozwałkować na kształt koła, na środku zrobić wgłębienie (np. przy pomocy dna szklanki lub kubka).
Składniki na nadzienie:
- 200 g twarogu półtłustego
- 1 żółtko (białko zostawić do posmarowania drożdżówek przed pieczeniem)
- 1 łyżka cukru z wanilią
- 250-300 g truskawek
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Twaróg wymieszać z żółtkiem i cukrem. Przełożyć do wgłębienia przygotowanego w drożdżówkach. Truskawki, umyć, osuszyć, usunąć szypułki, pokroić na kawałki, wymieszać z mąką ziemniaczaną. Ułożyć na warstwie serowej. Brzegi drożdżówek posmarować roztrzepanym białkiem.
Składniki na kruszonkę:
- 50 g masła
- 95 g mąki pszennej
- 50 g cukru
Masło roztopić. Mąkę z cukrem wymieszać, zalać roztopionym masłem, dokładnie wymieszać, by wszystkie składniki się połączyły. Posypać drożdżówki. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 15 – 20 minut.
Składniki na lukier:
- 75 g cukru pudru
- 2 łyżki wody
Cukier puder wymieszać z wodą. Udekorować upieczone drożdżówki.
Smacznego!
*Wpis powstał przy współpracy marta-gotuje.pl z Przepisy.pl
Ależ one apetycznie wyglądają!
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
Nic, tylko piec 😋Cudowne🥰
Autor
Dziękuję i polecam 🙂
Idealne 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Obowiązkowa pozycja na lato <3
Autor
Dokładnie tak 🙂
Wspaniałe drożdżówki 🙂
Autor
Super, że posmakowały 🙂
Od razu nabrałam ochoty 🙂 nie mam suchych drożdży można dać świeże? i ile?
Autor
25 g świeżych 🙂
Drożdżówki rewelacja zdziwiło mnie ciasto bez jajek ale wyszło idealnie 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że smakują <3
Pyszniutkie nawet na drugi dzień świeże 🙂
Autor
Bardzo się cieszę, że posmakowały 🙂
Cudowne kolejny super przepis z tej strony! odkad zrobiłam bananowy sernik od Pani przepadłam 🙂
Autor
Ogromnie się cieszę, pozdrawiam 🙂
Przepyszne 🙂
Autor
Super, że posmakowały 🙂
Przepis jest idealny nie wiem czy to przez brak jajka w ciescie ale jeszcze nigdy nie mialam tak swiezego drozdzowego, zrobilam z porzeczkami z ogródka super pasuja jeszcze troche kwasne 🙂
Autor
Ogromnie się cieszę, pozdrawiam 🙂
Potwierdzam najlepsze drożdżówki!!!
Autor
Super, że posmakowały 🙂
Przepyszne 👍
Autor
Super, że posmakowały 🙂
A można dodać Jajka do ciasta ?
Autor
Tak 🙂