Drożdżówki z serem

Kolejna odsłona ciasta drożdżowego tym razem w wersji z serem : ) Takie drożdżówki kojarzą mi się z tymi, które można było zakupić w szkolnym sklepiku. Wspomnienia powróciły, więc dziękuję za inspirację i polecam ; )


 

Składniki na ciasto (ok 12 drożdżówek) :

  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko
  • 100 g masła
  • szczypta soli
  • 5 łyżek cukru
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 25 g świeżych drożdży

Pozostałe składniki:

  • 300 g twarogu półtłustego (proponuję więcej, ponieważ nie wystarczyło mi masy serowej i część drożdżówek wykonałam z marmoladą ; )
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 4 łyżki cukru
  • 1 żółtko (białko zachować do posmarowania brzegów drożdżówek)

Metoda dla maszynistów:

Wszystkie składniki na drożdżówki wsypujemy do automatu do wypieku chleba (w kolejności jak wyżej, wraz z zasadą najpierw składniki płynne, następnie sypkie, na końcu pokruszone drożdże).  Wybieramy program do wyrabiania ciasta –   zazwyczaj 90 minut. Dalej postępujemy zgodnie z poniższym opisem, pomijając etap wyrabiania ciasta ; )

W miseczce do kilku łyżek letniego mleka i łyżki cukru dodajemy rozkruszone drożdże. Zostawiamy zaczyn do wyrośnięcia na kilka minut. Następnie w dużej misce, mieszamy przesianą mąkę, pozostały cukier, jajko, sól, letnie mleko i roztopione, letnie masło. Na końcu dodajemy przygotowany zaczyn z drożdży, wyrabiamy ciasto i zostawiamy do wyrośnięcia.

Gdy ciasto podwoi objętość odrywamy niewielkie kulki, formujemy w dłoniach lekko spłaszczone placuszki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawiamy drożdżówki na kilkanaście minut do wyrośnięcia. Następnie w każdym placuszku robimy palcami zagłębienie i wypełniamy je masą serową (ser mieszamy z cukrami i żółtkiem na gładką masę), a brzegi smarujemy białkiem. Zostawiamy do ponownego wyrośnięcia.

Następnie pieczemy ok. 25 minut, w piekarniku nagrzanym do 180 C, aż się ładnie zarumienią.

Smacznego : )


 

Chciałabym Was również bardzo zachęcić do udziału w konkursie „Kuchnie świata w obiektywie”.

Aby wziąć w nim  udział wystarczy zrobić zdjęcie swojej dowolnej potrawy, zalogować się i zamieścić je w serwisie Edustation.pl, a następnie zbierać jak najwięcej „like’ów”. Do pierwszej dziesiątki, gdzie każdy uczestnik otrzymuje nagrodę, zakwalifikują się zdjęcia z największą ich ilością. Spośród nich zespół Edustation wyłoni 3 osoby, która dodatkowo otrzymają nagrody specjalne! Konkurs trwa do 12 sierpnia 2012.

Więcej informacji tutaj.


Komentarzy: 9

  1. 27 lipca 2012 / 13:56

    A ja jakoś jeszcze nie odważyłam sie zrobić drożdżówki:). A Twoja wygląda znakomicie:)

  2. Marta
    Autor
    27 lipca 2012 / 14:57

    Monika koniecznie musisz to zmienić! my ostatnio staliśmy się miłośnikami ciasta drożdżowego 🙂

  3. 28 lipca 2012 / 9:35

    Bułeczki z taką ilością sera muszą smakować niezwykle pysznie, chętnie wproszę się na pyszne bułeczki 😉

  4. Marta
    Autor
    28 lipca 2012 / 10:51

    Dziewczyny zapraszam:)

  5. reese
    28 lipca 2012 / 13:26

    piękne, poproszę o kilka sztuk:)))
    p.s. u mnei w szkolnym skelpiku tez takie jadlam, ale ekidy to bylo, ho hoh ho:)

  6. krysia798
    28 lipca 2012 / 19:29

    Piękne drożdżówki,skoczę szybko do Lidla i kupię twaróg więc dzisiaj będą pyszne bułki.

  7. Ania
    16 stycznia 2017 / 17:21

    Są pyszne 🙂

    • Marta
      Autor
      17 stycznia 2017 / 2:03

      Miło mi, że przypadły do gustu 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
16 − 3 =