Kolejna odsłona ciasta drożdżowego tym razem w wersji z serem : ) Takie drożdżówki kojarzą mi się z tymi, które można było zakupić w szkolnym sklepiku. Wspomnienia powróciły, więc dziękuję za inspirację i polecam ; )
Składniki na ciasto (ok 12 drożdżówek) :
- 1 szklanka mleka
- 1 jajko
- 100 g masła
- szczypta soli
- 5 łyżek cukru
- 3 szklanki mąki pszennej
- 25 g świeżych drożdży
Pozostałe składniki:
- 300 g twarogu półtłustego (proponuję więcej, ponieważ nie wystarczyło mi masy serowej i część drożdżówek wykonałam z marmoladą ; )
- 1 torebka cukru waniliowego
- 4 łyżki cukru
- 1 żółtko (białko zachować do posmarowania brzegów drożdżówek)
Metoda dla maszynistów:
Wszystkie składniki na drożdżówki wsypujemy do automatu do wypieku chleba (w kolejności jak wyżej, wraz z zasadą najpierw składniki płynne, następnie sypkie, na końcu pokruszone drożdże). Wybieramy program do wyrabiania ciasta – zazwyczaj 90 minut. Dalej postępujemy zgodnie z poniższym opisem, pomijając etap wyrabiania ciasta ; )
W miseczce do kilku łyżek letniego mleka i łyżki cukru dodajemy rozkruszone drożdże. Zostawiamy zaczyn do wyrośnięcia na kilka minut. Następnie w dużej misce, mieszamy przesianą mąkę, pozostały cukier, jajko, sól, letnie mleko i roztopione, letnie masło. Na końcu dodajemy przygotowany zaczyn z drożdży, wyrabiamy ciasto i zostawiamy do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi objętość odrywamy niewielkie kulki, formujemy w dłoniach lekko spłaszczone placuszki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawiamy drożdżówki na kilkanaście minut do wyrośnięcia. Następnie w każdym placuszku robimy palcami zagłębienie i wypełniamy je masą serową (ser mieszamy z cukrami i żółtkiem na gładką masę), a brzegi smarujemy białkiem. Zostawiamy do ponownego wyrośnięcia.
Następnie pieczemy ok. 25 minut, w piekarniku nagrzanym do 180 C, aż się ładnie zarumienią.
Smacznego : )
Chciałabym Was również bardzo zachęcić do udziału w konkursie „Kuchnie świata w obiektywie”.
Aby wziąć w nim udział wystarczy zrobić zdjęcie swojej dowolnej potrawy, zalogować się i zamieścić je w serwisie Edustation.pl, a następnie zbierać jak najwięcej „like’ów”. Do pierwszej dziesiątki, gdzie każdy uczestnik otrzymuje nagrodę, zakwalifikują się zdjęcia z największą ich ilością. Spośród nich zespół Edustation wyłoni 3 osoby, która dodatkowo otrzymają nagrody specjalne! Konkurs trwa do 12 sierpnia 2012.
Więcej informacji tutaj.
A ja jakoś jeszcze nie odważyłam sie zrobić drożdżówki:). A Twoja wygląda znakomicie:)
Autor
Monika koniecznie musisz to zmienić! my ostatnio staliśmy się miłośnikami ciasta drożdżowego 🙂
oj, Kochana, szalejesz, normalnie wpraszam się;)
Bułeczki z taką ilością sera muszą smakować niezwykle pysznie, chętnie wproszę się na pyszne bułeczki 😉
Autor
Dziewczyny zapraszam:)
piękne, poproszę o kilka sztuk:)))
p.s. u mnei w szkolnym skelpiku tez takie jadlam, ale ekidy to bylo, ho hoh ho:)
Piękne drożdżówki,skoczę szybko do Lidla i kupię twaróg więc dzisiaj będą pyszne bułki.
Są pyszne 🙂
Autor
Miło mi, że przypadły do gustu 🙂