Odkąd tylko pojawił się świeży rabarbar miałach ochotę na drożdżowy placek z jego dodatkiem. Ale jak tylko zobaczyłam na blogu Domi rabarbarowe twisty, dosłownie śniły mi się po nocach ; ) Takie małe drożdżóweczki są ciekawszą alternatywą niż zwykłe ciasto i do tego trudno im się oprzeć. Pomimo, że wyszło mi 16 sztuk, zniknęły błyskawicznie : ) Gorąco polecam!
Składniki na ciasto (16 sztuk):
- 200 ml mleka
- 1 jajko
- 2 łyżki masła
- szczypta soli
- 100 g cukru
- 500 g mąki pszennej
- 50 g świeżych drożdży
Kruszonka :
- 150 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 100 g masła
Pozostałe składniki:
- 400 g łodyg rabarbaru
- 2 łyżki cukru
- 4 łyżki mleka
Metoda dla maszynistów:
Wszystkie składniki umieszczamy w maszynie do pieczenia chleba (w kolejności podanej wyżej, zgodnie z zasadą najpierw składniki płynne, następnie suche). Wybieramy program do wyrabiania i wyrośnięcia ciasta.
Jeśli nie posiadamy powyższego urządzenia podgrzewamy mleko, tak aby było letnie i rozpuszczamy w nim masło. Drożdże mieszamy z łyżką cukru, do czasu aż zrobią się rzadkie. Dodajemy łyżkę mąki i łyżkę ciepłego mleka z masłem. Mieszamy i dodajemy resztę mleka. Ponownie mieszamy i odstawiamy na 10 minut.
W tym czasie w dużej misce łączymy mąkę z resztą cukru, dodajemy jajko, sól, robimy dołek i wlewamy nasz zaczyn. Zagniatamy jednolite ciasto przez ok. 10 minut i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce.
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 175 C. Rabarbar myjemy, obieramy i osuszamy. Kroimy na małe kawałki ok. 2 cm i zasypujemy je 2 łyżkami cukru. Mieszamy i odstawiamy, aby puścił soki.
Przygotowujemy kruszonkę. Mąkę mieszamy z cukrem i zalewamy roztopionym i przestudzonym masłem. Mieszamy i odstawiamy do lodówki.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i rozwałkowujemy na cienki (ok. 0,5 cm), duży (ok. 30 x 40 cm) prostokąt. Na tak przygotowane ciasto nakładamy równomiernie kawałki rabarbaru, odsączone z soku. Zwijamy roladę i kroimy w kawałki po ok 2-2,5 cm. Dwie końcówki zostaną nam bez rabarbaru, ale można z nich zrobić drożdżówki z samą kruszonką ; )
Roladki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze (zachowując pewne odstępy, bo trochę urosną). Smarujemy mlekiem i obsypujemy kruszonką. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 20 min, aż się ładnie zarumienią.
Smacznego : )
Cieszę się, że wyszły i smakowały, ja wciąż je dobrze wspominam :)))
Autor
Były pyszne:)
Porywam jedną drożdżówkę, pyszne !
Autor
Żałuję, że nie możemy się wymieniać smakołykami przez internet 😀
Cudne! niestety w moim warzywniaku rabarbaru brak;/ i super, ze masz opcje z drukwoaniem, nie bede musialal brudzic kompa:)
Autor
Mam nadzieję, że znajdziesz rabarbar gdzieś indziej, lub zastąpisz np. truskawkami, bo warto:) opcja z drukowaniem na życzenie czytelniczki- mam nadzieję, że się przyda 😀
Najlepsze drozdzowki, jakie jadlam w zyciu!!!
Twoje drożdżówki w moim wykonaniu: http://poczatkujaca-pani-domu.blogspot.com/2013/06/drozdzowki-z-rabarbarem-i-kruszonka.html Oczywiście link do Ciebie obowiązkowo się u mnie znalazł 🙂 Pozdrawiam!
Autor
Bardzo mi miło!!! 🙂