Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką

Odkąd tylko pojawił się świeży rabarbar miałach ochotę na drożdżowy placek z jego dodatkiem. Ale jak tylko zobaczyłam na blogu Domi rabarbarowe twisty, dosłownie śniły mi się po nocach ; ) Takie małe drożdżóweczki są ciekawszą alternatywą niż zwykłe ciasto i do tego trudno im się oprzeć. Pomimo, że wyszło mi 16 sztuk, zniknęły błyskawicznie : ) Gorąco polecam!


 

Składniki na ciasto (16 sztuk): 

  • 200 ml mleka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki masła
  • szczypta soli
  • 100 g cukru
  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g świeżych drożdży

Kruszonka :

  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 100 g masła

Pozostałe składniki:

  • 400 g łodyg rabarbaru
  • 2  łyżki cukru
  • 4 łyżki mleka

Metoda dla maszynistów:

Wszystkie składniki umieszczamy w maszynie do pieczenia chleba (w kolejności podanej wyżej, zgodnie z zasadą najpierw składniki płynne, następnie suche).  Wybieramy program do wyrabiania i wyrośnięcia ciasta.

Jeśli nie posiadamy powyższego urządzenia podgrzewamy mleko, tak aby było letnie i rozpuszczamy w nim masło. Drożdże mieszamy z łyżką cukru, do czasu aż zrobią się rzadkie. Dodajemy łyżkę mąki i łyżkę ciepłego mleka z masłem. Mieszamy i dodajemy resztę mleka. Ponownie mieszamy i odstawiamy na 10 minut.

W tym czasie w dużej misce łączymy mąkę z resztą cukru, dodajemy jajko, sól, robimy dołek i wlewamy nasz zaczyn. Zagniatamy jednolite ciasto przez ok. 10 minut i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce.

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 175 C. Rabarbar myjemy, obieramy i osuszamy. Kroimy na małe kawałki ok. 2 cm i zasypujemy je 2 łyżkami cukru. Mieszamy i odstawiamy, aby puścił soki.

Przygotowujemy kruszonkę. Mąkę mieszamy z cukrem i zalewamy roztopionym i przestudzonym masłem. Mieszamy i odstawiamy do lodówki.

Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i rozwałkowujemy na cienki (ok. 0,5 cm), duży (ok. 30 x 40 cm) prostokąt. Na  tak przygotowane ciasto nakładamy równomiernie kawałki rabarbaru, odsączone z soku. Zwijamy roladę i kroimy w kawałki po ok 2-2,5 cm. Dwie końcówki zostaną nam bez rabarbaru, ale można z nich zrobić drożdżówki z samą kruszonką ; )

Roladki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze (zachowując pewne odstępy, bo trochę urosną). Smarujemy mlekiem i obsypujemy kruszonką.  Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 20 min, aż się ładnie zarumienią.

Smacznego : )


 


Komentarzy: 9

  1. 28 maja 2012 / 13:08

    Cieszę się, że wyszły i smakowały, ja wciąż je dobrze wspominam :)))

    • Marta
      Autor
      28 maja 2012 / 22:15

      Były pyszne:)

  2. Marta
    Autor
    28 maja 2012 / 16:02

    Żałuję, że nie możemy się wymieniać smakołykami przez internet 😀

  3. malinka
    29 maja 2012 / 22:28

    Cudne! niestety w moim warzywniaku rabarbaru brak;/ i super, ze masz opcje z drukwoaniem, nie bede musialal brudzic kompa:)

    • Marta
      Autor
      29 maja 2012 / 22:37

      Mam nadzieję, że znajdziesz rabarbar gdzieś indziej, lub zastąpisz np. truskawkami, bo warto:) opcja z drukowaniem na życzenie czytelniczki- mam nadzieję, że się przyda 😀

  4. Gabik
    6 czerwca 2012 / 18:55

    Najlepsze drozdzowki, jakie jadlam w zyciu!!!

    • Marta
      Autor
      11 czerwca 2013 / 19:58

      Bardzo mi miło!!! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
22 + 10 =