Tradycyjne drożdżówki z jabłkami i kruszonką. Puszyste i mięciutkie z dodatkiem soczystych prażonych jabłek. Polecam!!
Składniki na ciasto drożdżowe (ok. 20 drożdżówek):
- 250 ml ciepłego mleka
- 50 g świeżych drożdży (temp. pokojowa)
- 500 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 2 jajka (temp. pokojowa)
- 100 g masła
Nadzienie:
- 1 słoik prażonych jabłek (ok. 600 g), można również samodzielnie podprażyć pokrojone w kawałki jabłka z sokiem cytryny, cynamonem i cukrem
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku. Dodać łyżkę cukru i łyżkę mąki, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na 15 minut. Jajka ubić z resztą cukru na jasną, puszystą masę. Dodać wyrośnięty rozczyn, mąkę i wyrabiać ciasto ok. 10 minut (użyłam robota kuchennego z końcówką do zagniatania ciasta). Masło roztopić i przestudzić. Kiedy ciasto będzie elastyczne, stopniowo wlewać masło i dalej wyrabiać do czasu wchłonięcia całego tłuszczu. Może to potrwać kolejne kilka minut. Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Po tym czasie ponownie krótko zagnieść ciasto, aby usunąć pęcherzyki powietrza.
Ciasto rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na grubość ok. 1,5 cm. Szklanką o średnicy 9-10 cm wycinać kółka i przekładać na blachy z piekarnika wyłożone papierem do pieczenia. Na środku każdego krążka zrobić wgłębienie denkiem od szklanki o mniejszej średnicy. Wypełnić je prażonymi jabłkami (brzegi drożdżówek można posmarować roztrzepanym jajkiem). Piekarnik rozgrzać do temp. 180 C (góra-dół) i przygotować kruszonkę.
Kruszonka:
- 120 g mąki
- 50 g cukru pudru
- 90 g zimnego masła
Masło posiekać z mąką i cukrem pudrem, a następnie rozetrzeć między palcami do uzyskania konsystencji kruszonki. Posypać wierzch drożdżówek. Przełożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok. 18 minut.
Lukier:
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 1 łyżka wody
Całość wymieszać, udekorować upieczone drożdżówki.
Smacznego!
Inspiracja Kwestia Smaku