Site icon marta-gotuje.pl

Drożdżówki waniliowo – truskawkowe

Jak tylko zobaczyłam te bułeczki wiedziałam, że muszę je zrobić ! Okazały się strzałem w dziesiątkę, są tak pyszne, że w ciągu dwóch ostatnich dni robiłam je już dwa razy : ) Bardzo puszyste, tym razem dżem zastąpiłam marmoladą, więc są też bardzo syte. Polecam!!!


Składniki na ciasto (ok. 15 sztuk – forma 32 x 22 cm): 

Pozostałe składniki:

  • 250 g marmolady
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka wrzącej wody

Metoda dla maszynistów:

Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w maszynie do wypieku chleba (w kolejności podanej wyżej, zgodnie z zasadą najpierw składniki płynne, następnie suche, na końcu drożdże).  Wybieramy program do wyrabiania ciasta – ok. 90 minut. Dalej postępujemy zgodnie z poniższym opisem, pomijając etap wyrabiania ciasta ; )

Jeśli nie posiadamy powyższego urządzenia mleko (bez 2 łyżek) podgrzewamy razem z ziarenkami wanilii. Następnie studzimy, aż będzie letnie. Dodajemy roztopione masło, cukier (bez 1 łyżki), roztrzepane jajka i mieszamy.  Przygotowujemy rozczyn drożdże zasypujemy 1 łyżką cukru, zalewamy 2 łyżkami mleka, dodajemy mąkę i sól. Mieszamy z resztą składników i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto.  W razie konieczności dosypujemy 3 łyżki mąki (nie więcej!). Formujemy kulę i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).

Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta odejmujemy ok. 150 g ciasta i rozwałkowujemy na wymiar formy. Otrzymujemy w ten sposób spód bułeczek, dzięki czemu nie wycieknie z nich marmolada.

Resztę ciasta rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 30 x 40 cm (ja robiłam to na oko : ), można delikatnie podsypać mąką.  Na rozwałkowanym cieście smarujemy marmoladę, zostawiając nie posmarowane 2 cm od brzegów. Następnie zwijamy wzdłuż dłuższego boku i kroimy ostrym nożem, otrzymując bułeczki ślimaczki.

Układamy na przygotowanym wcześniej spodzie w niedużych odległościach (mogą się też stykać ze sobą). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut.

Pieczemy przez 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 C (u mnie opcja pieczenia góra, dół).

Jeszcze ciepłe lukrujemy. (Aby uzyskać lukier mieszamy cukier puder z łyżką wrzątku).

Smacznego : )


Inspiracja

Exit mobile version