Do upieczenia drożdżówek nie trzeba mnie specjalnie namawiać : ) Dzisiejszy wypiek to fit odmiana dyniowych ślimaczków z cynamonem, które od lat uwielbiamy. Wegańskie, bez jajek, krowiego mleka i masła sprawdzą się dla świetnie osób wykluczających nabiał ze swojej diety. Naturalne i zdrowe wypieki bardzo mnie przyciągają, choć przyznaję, że lubię jak dominuje w nich słodki smak: ) Tym razem mocno wyczuwalna jest mąka orkiszowa, (którą w solowej wersji kojarzę głównie z chlebem ; ) więc jak dla mnie drożdżówki te bardziej pasują na śniadanie niż w roli deseru. Ze względu na ich walory zdrowotne chyba wcale nie byłoby to takim złym pomysłem ; ) Polecam!
Składniki na ciasto (tortownica o średnicy 25 cm):
- 1 szklanka mleka migdałowego
- 2 i 1/4 łyżeczki drożdży instant
- 1 łyżka cukru kokosowego
- 1/3 szklanki puree z dyni
- 3 łyżki oleju kokosowego
- 3 szklanki mąki orkiszowej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- szczypta soli
Składniki na nadzienie:
- 2 szklanki prażonych jabłek (ok. 1,5 kg surowych jabłek)
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
Letnie mleko wymieszać z drożdżami i cukrem kokosowym. Odstawić na 10 minut. Przełożyć do misy robota kuchennego z hakiem do wyrabiania ciasta. Dodać puree z dyni, roztopiony olej kokosowy, szklankę mąki orkiszowej oraz przyprawy. Wymieszać do połączenia się składników. Dodać pozostałe dwie szklanki mąki i zagniatać ciasto do czasu aż będzie zwarte i gładkie (ok. 5 minut, jeśli ciasto będzie zbyt suche można dodać łyżkę oleju kokosowego). Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę do podwojenia objętości. Po tym czasie przełożyć na stolnicę wysypaną mąką i rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 25 x 40 cm. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na dużych oczkach tarki. Podprażyć na suchej patelni do czasu aż trochę zmiękną i część soku odparuje. Przestudzić i przełożyć na rozwałkowane ciasto. Jabłka posypać cukrem trzcinowym i cynamonem, a następnie całość zwinąć wzdłuż dłuższego boku jak roladę. Pokroić w plastry i przełożyć na tortownicę z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. (Z góry powinny być widoczne spiralki). Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10 minut, po czym piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 25 minut. Ostudzić. Podawać z cukrem pudrem (może być trzcinowy) lub syropem klonowym.
Smacznego!
Inspiracja „Fit słodkości”