Powiedzieć, że uwielbiam smak pieczonej fety to za mało : ) Jeśli dodatkowo występuje ona w towarzystwie kurczaka i brokułów na prawdę nic więcej mi do szczęścia nie potrzeba, a takie zestawienie mogę jeść bez końca. Z dodatkiem ciasta drożdżowego otrzymujemy pyszne bułeczki, które świetnie sprawdzą się również w piknikowej odsłonie (o ile pogoda wkrótce na to pozwoli ; ) Polecam!!!
Składniki (12 bułeczek):
- 50 g świeżych drożdży
- 200 ml letniej wody
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 jajko (wielkość L)
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka oregano
- 1 brokuł
- 1 duża pierś z kurczaka + przyprawa kebab/gyros
- 1 cebula (zwykła lub czerwona)
- 200 g sera feta
- 200 g sera mozzarella
Drożdże wymieszać z ciepłą wodą, olejem i solą. Dodać jajko, ponownie wymieszać. Przelać do mąki wymieszanej z oregano i wyrobić gładkie elastyczne ciasto (robotem kuchennym ok. 7 minut). Miskę z ciastem przełożyć do piekarnika rozgrzanego do 50 C (termoobieg) na 20 minut, aby wyrosło. Brokuł podzielić na mniejsze różyczki, przełożyć do wrzącej wody i gotować przez 10 minut. Po tym czasie odcedzić i przelać zimną wodą. Kurczaka i cebulę pokroić w kostkę. Mięso doprawić przyprawą kebab/gyros i smażyć wraz z cebulą na łyżce rozgrzanego oleju. Wyrośnięte ciasto rozwałkować dość cienko na kształt prostokąta. Posypać serem mozzarella (150g) na to przełożyć podsmażonego kurczaka z cebulą, brokuły oraz pokrojony w kostkę ser feta. Zwinąć wzdłuż dłuższego brzegu i pokroić na 12 kawałków. Otrzymane zawijańce przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Po tym czasie całość posypać pozostałym serem mozzarella, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 C (termoobieg) i piec przez ok. 25 minut. Bułeczki podałam z sosem z poniższego przepisu : )
Smacznego!
Składniki na sos:
- 1 zielony ogórek
- 3 ząbki czosnku (sos jest dość ostry ; )
- 1 jogurt naturalny
- sól, pieprz
Ogórek obrać, zetrzeć na dużych oczkach tarki i odcedzić wodę. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, jogurt i przyprawy. Wymieszać. Można odstawić do lodówki, aby smaki mocniej się przegryzły.