Site icon marta-gotuje.pl

Drożdżowe zawijańce z kurczakiem, brokułem i fetą

Powiedzieć, że uwielbiam smak pieczonej fety to za mało : ) Jeśli dodatkowo występuje ona w towarzystwie kurczaka i brokułów na prawdę nic więcej mi do szczęścia nie potrzeba, a takie zestawienie mogę jeść bez końca. Z dodatkiem ciasta drożdżowego otrzymujemy pyszne bułeczki, które świetnie sprawdzą się również w piknikowej odsłonie (o ile pogoda wkrótce na to pozwoli ; ) Polecam!!!




Składniki (12 bułeczek):

Drożdże wymieszać z ciepłą wodą, olejem i solą. Dodać jajko, ponownie wymieszać. Przelać do mąki wymieszanej z oregano i wyrobić gładkie elastyczne ciasto (robotem kuchennym ok. 7 minut). Miskę z ciastem przełożyć do piekarnika rozgrzanego do 50 C (termoobieg) na 20 minut, aby wyrosło. Brokuł podzielić na mniejsze różyczki, przełożyć do wrzącej wody i gotować przez 10 minut. Po tym czasie odcedzić i przelać zimną wodą. Kurczaka i cebulę pokroić w kostkę. Mięso doprawić przyprawą kebab/gyros i smażyć wraz z cebulą na łyżce rozgrzanego oleju. Wyrośnięte ciasto rozwałkować dość cienko na kształt prostokąta. Posypać serem mozzarella (150g) na to przełożyć podsmażonego kurczaka z cebulą, brokuły oraz pokrojony w kostkę ser feta. Zwinąć wzdłuż dłuższego brzegu i pokroić na 12 kawałków. Otrzymane zawijańce przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Po tym czasie całość posypać pozostałym serem mozzarella, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 C (termoobieg) i piec przez ok. 25 minut. Bułeczki podałam z sosem z poniższego przepisu : )

Smacznego!

Składniki na sos:

Ogórek obrać, zetrzeć na dużych oczkach tarki i odcedzić wodę. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, jogurt i przyprawy. Wymieszać. Można odstawić do lodówki, aby smaki mocniej się przegryzły.


Exit mobile version