Powiedzieć, że uwielbiam smak pieczonej fety to za mało : ) Jeśli dodatkowo występuje ona w towarzystwie kurczaka i brokułów na prawdę nic więcej mi do szczęścia nie potrzeba, a takie zestawienie mogę jeść bez końca. Z dodatkiem ciasta drożdżowego otrzymujemy pyszne bułeczki, które świetnie sprawdzą się również w piknikowej odsłonie (o ile pogoda wkrótce na to pozwoli ; ) Polecam!!!
Składniki (12 bułeczek):
- 50 g świeżych drożdży
- 200 ml letniej wody
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 jajko (wielkość L)
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka oregano
- 1 brokuł
- 1 duża pierś z kurczaka + przyprawa kebab/gyros
- 1 cebula (zwykła lub czerwona)
- 200 g sera feta
- 200 g sera mozzarella
Drożdże wymieszać z ciepłą wodą, olejem i solą. Dodać jajko, ponownie wymieszać. Przelać do mąki wymieszanej z oregano i wyrobić gładkie elastyczne ciasto (robotem kuchennym ok. 7 minut). Miskę z ciastem przełożyć do piekarnika rozgrzanego do 50 C (termoobieg) na 20 minut, aby wyrosło. Brokuł podzielić na mniejsze różyczki, przełożyć do wrzącej wody i gotować przez 10 minut. Po tym czasie odcedzić i przelać zimną wodą. Kurczaka i cebulę pokroić w kostkę. Mięso doprawić przyprawą kebab/gyros i smażyć wraz z cebulą na łyżce rozgrzanego oleju. Wyrośnięte ciasto rozwałkować dość cienko na kształt prostokąta. Posypać serem mozzarella (150g) na to przełożyć podsmażonego kurczaka z cebulą, brokuły oraz pokrojony w kostkę ser feta. Zwinąć wzdłuż dłuższego brzegu i pokroić na 12 kawałków. Otrzymane zawijańce przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Po tym czasie całość posypać pozostałym serem mozzarella, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 C (termoobieg) i piec przez ok. 25 minut. Bułeczki podałam z sosem z poniższego przepisu : )
Smacznego!
Składniki na sos:
- 1 zielony ogórek
- 3 ząbki czosnku (sos jest dość ostry ; )
- 1 jogurt naturalny
- sól, pieprz
Ogórek obrać, zetrzeć na dużych oczkach tarki i odcedzić wodę. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, jogurt i przyprawy. Wymieszać. Można odstawić do lodówki, aby smaki mocniej się przegryzły.
Wow po prostu cudowna sprawa 🙂
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
A z innej beczki to jaki ser feta używasz?
Autor
Kupuję różne, ale patrzę na skład, aby było tylko mleko kozie i owcze plus sól morska i kultury bakterii bez zbędnych dodatków:)
Na Twoim blogu zawsze można znaleźć jakiś super przepis 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Pycha 🙂
Autor
Super, że przepis przypadł do gustu 🙂
Ale super pomysł ❤️
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
Jutro robię super pomysł 🙂
Autor
Daj znać jak posmakowało 🙂
Cudne 🙂 Kładziesz je aby przecięte końce były na bokach czy od góry i dołu?
Autor
Dziękuję 🙂 Kładę tak, aby przecięte końce z widocznym nadzieniem były od góry i dołu 🙂 mocno mi wyrosły i utraciły okrągły kształt, bo trochę były ściśnięte 😉 ( miałam blachę 33×23 cm 🙂 )
Będę robić !!!
Autor
Polecam 🙂
wspaniałe bułeczki 🙂
Autor
Miło mi, że przypadły do gustu 🙂
Nie jadłam nigdy potrawy z pieczoną fetą. Muszę to zmienić, tym bardziej, że przepis bardzo ciekawy. Zawijańce wyglądają apetycznie 🙂
Autor
Bardzo dziękuję i gorąco polecam jest pyszna! nadaje nowego wymiaru każdej potrawie 🙂
Feta i kurczak! No przecież ja to pokocham, a jeszcze nie jadłam. Lecę i dziś wieczorem sprawdzę przepis:)
Autor
Polecam i życzę smacznego 🙂
Wyszły super!!!!
Autor
Bardzo mi miło, że posmakowały 🙂
wytrawnym ciastem drożdżowym nie pogardzę 🙂
Autor
Prawda, drożdżowe jest świetne w każdym towarzystwie 🙂
Przepis jest świetny nie mam ręki do drożdżowego a się udało i to bez tego całego oczekiwania ! chwała Ci za patent z piekarnikiem pozdrawiam 🙂
Autor
Bardzo mi miło, dziękuję 🙂
Wyszły super 🙂
Autor
Bardzo się cieszę, że posmakowały 🙂 🙂 🙂
Są przepyszne 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Zastanawiałam się, co przygotuję na jutrzejszy obiad i już wiem! Drożdżowe zawijańce z kurczakiem, brokułem i fetą to najlepszy pomysł. Lista na zakupy już przygotowana, ale będzie smakowicie!
Autor
Super, mam nadzieję, że posmakowały 🙂
Ooo, to zdecydowanie coś dla mnie. Wygląda świetnie. Ciekawa jestem jak smakuje.
Autor
Polecam wypróbować, pycha 🙂
Przepyszne nawet dzieci zjadły a ich ulubionym daniem są frytki dziękuję 🙂
Autor
Super, bardzo mi miło 🙂
Genialny przepis 🙂 Zrobiłam na domową imprezę i zniknęły nawet szybciej niż koreczki i sałatki a moi goście to raczej mało „jedzeniowi” 😉
Autor
Jack miła wiadomość, bardzo mi miło 🙂
Cudowny przepis polecam 🙂
Autor
Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂