Drożdżowe zawijańce z kurczakiem, brokułem i fetą

Powiedzieć, że uwielbiam smak pieczonej fety to za mało : ) Jeśli dodatkowo występuje ona w towarzystwie kurczaka i brokułów na prawdę nic więcej mi do szczęścia nie potrzeba, a takie zestawienie mogę jeść bez końca. Z dodatkiem ciasta drożdżowego otrzymujemy pyszne bułeczki, które świetnie sprawdzą się również w piknikowej odsłonie (o ile pogoda wkrótce na to pozwoli ; ) Polecam!!!


drożdżowe bułeczki z kurczakiem fetą i brokułami przepis

Składniki (12 bułeczek):

  • 50 g świeżych drożdży
  • 200 ml letniej wody
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 jajko (wielkość L)
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 brokuł
  • 1 duża pierś z kurczaka + przyprawa kebab/gyros
  • 1 cebula (zwykła lub czerwona)
  • 200 g sera feta
  • 200 g sera mozzarella

Drożdże wymieszać z ciepłą wodą, olejem i solą. Dodać jajko, ponownie wymieszać. Przelać do mąki wymieszanej z oregano i wyrobić gładkie elastyczne ciasto (robotem kuchennym ok. 7 minut). Miskę z ciastem przełożyć do piekarnika rozgrzanego do 50 C (termoobieg) na 20 minut, aby wyrosło. Brokuł podzielić na mniejsze różyczki, przełożyć do wrzącej wody i gotować przez 10 minut. Po tym czasie odcedzić i przelać zimną wodą. Kurczaka i cebulę pokroić w kostkę. Mięso doprawić przyprawą kebab/gyros i smażyć wraz z cebulą na łyżce rozgrzanego oleju. Wyrośnięte ciasto rozwałkować dość cienko na kształt prostokąta. Posypać serem mozzarella (150g) na to przełożyć podsmażonego kurczaka z cebulą, brokuły oraz pokrojony w kostkę ser feta. Zwinąć wzdłuż dłuższego brzegu i pokroić na 12 kawałków. Otrzymane zawijańce przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Po tym czasie całość posypać pozostałym serem mozzarella, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 C (termoobieg) i piec przez ok. 25 minut. Bułeczki podałam z sosem z poniższego przepisu : )

Smacznego!

Składniki na sos:

  • 1 zielony ogórek
  • 3 ząbki czosnku (sos jest dość ostry ; )
  • 1 jogurt naturalny
  • sól, pieprz

Ogórek obrać, zetrzeć na dużych oczkach tarki i odcedzić wodę. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, jogurt i przyprawy. Wymieszać. Można odstawić do lodówki, aby smaki mocniej się przegryzły.


pizza z kurczakiem fetą i brokułami przepis

Komentarzy: 42

  1. Danusia
    27 kwietnia 2017 / 12:52

    Wow po prostu cudowna sprawa 🙂

    • Marta
      Autor
      27 kwietnia 2017 / 18:59

      Bardzo dziękuję 🙂

  2. Danusia
    27 kwietnia 2017 / 12:52

    A z innej beczki to jaki ser feta używasz?

    • Marta
      Autor
      27 kwietnia 2017 / 19:00

      Kupuję różne, ale patrzę na skład, aby było tylko mleko kozie i owcze plus sól morska i kultury bakterii bez zbędnych dodatków:)

  3. 27 kwietnia 2017 / 13:26

    Na Twoim blogu zawsze można znaleźć jakiś super przepis 🙂

    • Marta
      Autor
      27 kwietnia 2017 / 19:00

      Bardzo mi miło 🙂

  4. Ola
    27 kwietnia 2017 / 13:34

    Pycha 🙂

    • Marta
      Autor
      27 kwietnia 2017 / 19:01

      Super, że przepis przypadł do gustu 🙂

  5. Tasha
    27 kwietnia 2017 / 13:56

    Ale super pomysł ❤️

    • Marta
      Autor
      27 kwietnia 2017 / 19:01

      Bardzo dziękuję 🙂

  6. Hania
    27 kwietnia 2017 / 17:29

    Jutro robię super pomysł 🙂

    • Marta
      Autor
      27 kwietnia 2017 / 19:01

      Daj znać jak posmakowało 🙂

  7. Majka
    27 kwietnia 2017 / 18:50

    Cudne 🙂 Kładziesz je aby przecięte końce były na bokach czy od góry i dołu?

    • Marta
      Autor
      27 kwietnia 2017 / 19:04

      Dziękuję 🙂 Kładę tak, aby przecięte końce z widocznym nadzieniem były od góry i dołu 🙂 mocno mi wyrosły i utraciły okrągły kształt, bo trochę były ściśnięte 😉 ( miałam blachę 33×23 cm 🙂 )

  8. Róża
    27 kwietnia 2017 / 18:55

    Będę robić !!!

    • Marta
      Autor
      27 kwietnia 2017 / 19:04

      Polecam 🙂

  9. Malwina
    27 kwietnia 2017 / 21:15

    wspaniałe bułeczki 🙂

    • Marta
      Autor
      27 kwietnia 2017 / 23:06

      Miło mi, że przypadły do gustu 🙂

  10. Ania
    28 kwietnia 2017 / 16:19

    Nie jadłam nigdy potrawy z pieczoną fetą. Muszę to zmienić, tym bardziej, że przepis bardzo ciekawy. Zawijańce wyglądają apetycznie 🙂

    • Marta
      Autor
      28 kwietnia 2017 / 18:54

      Bardzo dziękuję i gorąco polecam jest pyszna! nadaje nowego wymiaru każdej potrawie 🙂

  11. 28 kwietnia 2017 / 16:23

    Feta i kurczak! No przecież ja to pokocham, a jeszcze nie jadłam. Lecę i dziś wieczorem sprawdzę przepis:)

    • Marta
      Autor
      28 kwietnia 2017 / 18:54

      Polecam i życzę smacznego 🙂

  12. Konstacja
    29 kwietnia 2017 / 10:10

    Wyszły super!!!!

    • Marta
      Autor
      1 maja 2017 / 0:00

      Bardzo mi miło, że posmakowały 🙂

    • Marta
      Autor
      1 maja 2017 / 0:01

      Prawda, drożdżowe jest świetne w każdym towarzystwie 🙂

  13. Kinga
    30 kwietnia 2017 / 10:16

    Przepis jest świetny nie mam ręki do drożdżowego a się udało i to bez tego całego oczekiwania ! chwała Ci za patent z piekarnikiem pozdrawiam 🙂

    • Marta
      Autor
      1 maja 2017 / 0:02

      Bardzo mi miło, dziękuję 🙂

  14. Majka
    30 kwietnia 2017 / 20:12

    Wyszły super 🙂

    • Marta
      Autor
      1 maja 2017 / 0:03

      Bardzo się cieszę, że posmakowały 🙂 🙂 🙂

  15. Ola
    1 maja 2017 / 19:13

    Są przepyszne 🙂

    • Marta
      Autor
      7 maja 2017 / 0:53

      Bardzo mi miło 🙂

  16. Joanna M.
    4 maja 2017 / 22:53

    Zastanawiałam się, co przygotuję na jutrzejszy obiad i już wiem! Drożdżowe zawijańce z kurczakiem, brokułem i fetą to najlepszy pomysł. Lista na zakupy już przygotowana, ale będzie smakowicie!

    • Marta
      Autor
      7 maja 2017 / 0:53

      Super, mam nadzieję, że posmakowały 🙂

  17. 2 czerwca 2017 / 13:45

    Ooo, to zdecydowanie coś dla mnie. Wygląda świetnie. Ciekawa jestem jak smakuje.

    • Marta
      Autor
      2 czerwca 2017 / 20:02

      Polecam wypróbować, pycha 🙂

  18. Olqa
    6 października 2017 / 22:29

    Przepyszne nawet dzieci zjadły a ich ulubionym daniem są frytki dziękuję 🙂

    • Marta
      Autor
      7 października 2017 / 15:01

      Super, bardzo mi miło 🙂

  19. Aśka
    5 lutego 2018 / 10:47

    Genialny przepis 🙂 Zrobiłam na domową imprezę i zniknęły nawet szybciej niż koreczki i sałatki a moi goście to raczej mało „jedzeniowi” 😉

    • Marta
      Autor
      6 lutego 2018 / 22:48

      Jack miła wiadomość, bardzo mi miło 🙂

  20. Jagoda
    29 października 2018 / 14:18

    Cudowny przepis polecam 🙂

    • Marta
      Autor
      30 października 2018 / 1:07

      Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
29 − 16 =