Przepyszne drożdżowe racuchy z jabłkami świetnie sprawdzą się na śniadanie, kolacje, czy podwieczorek. Najlepiej smakują na ciepło, zaraz po usmażeniu, ale dzieci równie chętnie zabierają je do szkolnych śniadaniówek. Polecam!
Składniki (ok. 12 szt.):
- 300 g mleka
- 10 g świeżych drożdży
- 2 łyżki miodu
- 150 g mąki pszennej razowej lub orkiszowej
- 150 g mąki pszennej tortowej
- 1 jajko (wielkość L)
- 1 jabłko
- olej do smażenia
Drożdże z miodem rozpuścić w ciepłym mleku, odstawić na 5 minut, a następnie dodać mąk i jajko. Dokładnie wymieszać, odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Jabłko pokroić na cienkie plasterki, dodać do wyrośniętego ciasta, wymieszać. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, tak aby całą patelnię pokryć cienką warstwą tłuszczu. Łyżką nakładać kolejne porcje ciasta i smażyć aż zarumienią się z obydwu stron.
Smacznego!
Przepis – „Mąka i woda” S. Francuz Więcej śniadaniowych inspiracji znajdziecie tutaj.
Kocham racuszki ❤️
Autor
Witam w klubie 😀
Najlepsze z najlepszych ❤ Trzeba szybko robić 😉
Autor
Super 😀
Pysznie wyglądają książka zachęca 🥰
Autor
Dziękuję i polecam 🙂
Pycha 🙂
Pyszne !
Autor
Super, że posmakowały 🙂