Site icon marta-gotuje.pl

Drożdżowe pierogi z ruskim farszem

Słyszałam już wcześniej o pierogach z piekarnika, ale dopiero wpis na brulioniezprzepisami ostatecznie mnie zachęcił ; ) Drożdżowe ciasto jest idealne i tak jak wspominała autorka, na pewno świetnie się sprawdzi jako ciasto na pizze calzone. Zdecydowałam się na farsz do pierogów ruskich i niestety nie do końca mi te dwa smaki pasowały ; ) Ale ponieważ ciasto mocno mi zasmakowało zapewne skuszę się na powtórkę z innymi dodatkami. Przypuszczam, że pierogi lepsze byłyby z kapustą i grzybami, albo z kurczakiem i serem… Opcja pieczenia w piekarniku bardzo do mnie przemawia, bo jest z nimi mniej pracy niż z tymi tradycyjnymi : ) Polecam!


Składniki na ciasto:

Metoda dla maszynistów: powyższe składniki, we wskazanej kolejności umieszczamy w automacie do wypieku chleba i wybieramy program do wyrabiania ciasta.

Jeśli nie posiadamy maszyny, przygotowujemy rozczyn – drożdże o temp. pokojowej rozkruszamy i zasypujemy cukrem, a następnie mieszamy. Zalewamy letnim mlekiem, ponownie mieszamy, aby nie było grudek i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10-15 min. Mąkę przesypujemy do miski, robimy wgłębienie, dodajemy do niego sól, żółtko, gotowy rozczyn oraz olej. Na końcu dodajemy roztopione, letnie masło. Całość mieszamy drewnianą łyżką, a następnie wyrabiamy ciasto ręką oprószoną mąką, do czasu aż będzie sprężyste i gładkie. Z ciasta lepimy kulę i umieszczamy je w lekko naoliwionej misce, którą przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

Składniki na farsz:

Ziemniaki gotujemy do miękkości. Cebulkę kroimy w kostkę i delikatnie podsmażamy, przestudzoną dodajemy do ziemniaków, wraz z twarogiem. Całość dokładnie rozgniatamy widelcem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Gotowe ciasto wykładamy na lekko oprószoną mąką stolnicę. Rozwałkowujemy na cienki placek i wycinamy okręgi. (Użyłam do tego miseczki o średnicy 14 cm ) Na środku każdego placka nakładamy farsz i zlepiamy pierogi. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy rozbełtanym białkiem i posypujemy makiem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 C i pieczemy przez ok. 20-30 min. aż się zarumienią.

 

Smacznego : )

 


 

 


Exit mobile version