Przepis dla osób, które uwielbiają strogonowa i chętnie zamienią polędwice na kurczaka ; ) Wszystkie składniki bardzo mi odpowiadają, poza śmietaną (nie mogę się przekonać do takich sosów…), dlatego w wersji dla mnie ją pominęłam i nawet T. uznał, że następnym razem zrezygnujemy z niej całkowicie, choć pewnie większość z Was uzna, że to już nie będzie Strogonow ; )
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- 1 średnia cebula
- 200 g pieczarek
- 1/2 l bulionu
- 1 pomidor
- 1 papryka czerwona
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
- sól, pieprz, papryka słodka, majeranek
Cebulę i pieczarki kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie. Następnie dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka, mieszamy i dalej smażymy. Gdy kurczak będzie gotowy dodajemy bulion i dusimy. W razie potrzeby podlewamy wodą. Dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora i paprykę. Doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką, majerankiem i zagęszczamy sos śmietaną (jeżeli ktoś nie lubi śmietanowych sosów to pomijamy : )